Motorenruil tussen Volvo en Renault

PARIJS, 25 APRIL. Het Zweedse Volvo en en het Franse Renault, de twee autofabrikanten die vorig jaar een alliantie sloten, hebben een eerste belangrijk industrieel akkoord gesloten. Volvo gaat Renault vanaf l993 voor 2,5 miljard Zweedse kronen benzinemotoren leveren in ruil voor Franse dieselmotoren waarmee Volvo's zullen worden uitgerust. Dat is gisteren bekend gemaakt door Christer Zetterberg, de president van Volvo.

Renault levert nu al circa 100.000 benzinemotoren per jaar aan zijn Zweedse partner die vorig jaar een belang van 20 procent in het kapitaal van de Franse staatsonderneming nam. Met deze Franse motoren worden de types 400 van Volvo uitgerust. Daarnaast is besloten dat een Volvo-fabriek in Maleisie de Renault 19 voor een deel van de Aziatische markt zal gaan produceren, zoals al sinds juli vorig jaar in een andere Volvo-fabriek in Thailand gebeurt.

Zetterberg zei gisteren op een aandeelhoudersvergadering in Goteborg dat de samenwerking met Renault een “veel groter profijt zal opleveren dan aanvankelijk was berekend”.

Volgens het Zweedse dagblad Dagens Nyheter zouden beide concerns intern hebben berekend dat vanaf 1995 besparingen van drie tot vier miljard kronen per jaar mogelijk zijn. Volvo zou tot dat jaar 800 miljoen kronen en na 1995 twee miljard kronen per jaar besparen dank zij de 'synergie' met Renault.

Volgens Zetterberg wordt overwogen carosserien voor Volvo-autobussen te laten produceren door Heuliez, het Franse bedrijf dat carosserien voor Renault- bussen maakt. Volvo en Renault werken ook aan rationalisatie van de inkoop waarmee de helft van de onderdelen, nodig voor de produktie van vrachtauto's gemoeid zou zijn.