Kamerleden tevreden over overleg Volvo en Mitsubishi

DEN HAAG, 25 APRIL. De Tweede Kamercommissie voor economische zaken is zeer te spreken over de wijze waarop minister Andriessen tot nu toe de onderhandelingen heeft gevoerd met Volvo Zweden en het Japanse Mitsubishi over een evenredige deelname in Volvo Car BV. De Kamercommissie is vanmorgen vertrouwelijk ingelicht door de bewindsman. Hij had de commissie gisteren al schriftelijk over de gang van zaken geinformeerd.

Commissie-voorzitter H. Vos (PvdA) wilde niet op bijzonderheden ingaan, maar noemde de toelichting van de bewindsman “bemoedigend”.

Volgens hem heeft Andriessen “niet het minst de indruk gewekt dat Volvo Car een uitgeklede assemblagefabriek wordt.” Ook het D66-Kamerlid Tommel toonde zich vanmiddag tevreden. “Ik ben redelijk optimistisch over de continuiteit bij Volvo Car, ook als het gaat om de kwaliteit van de activiteiten die tot stand zullen komen”. Volgens Tommel moet Andriessen “op dezelfde voet verder onderhandelen.”

Vos vindt dat Andriessen de zaak “op indrukwekkende wijze” heeft aangepakt. “Ik moet hem complimenteren.” Eind volgende week zullen de drie partners een intentie-verklaring tekenen. Later dit jaar moet deze uitmonden in een definitieve overeenkomst. Mogelijk zal deze overeenkomst in de loop van de zomer worden getekend. De drie partners zullen elk een gelijk aandeel in Volvo Car nemen. Nu heeft de staat nog zeventig procent en Volvo Zweden dertig procent van de aandelen in Volvo-Car.

Volgens Vos moet er bij een volwaardige autofabrikant een relatie liggen tussen de ontwikkeling, marketing en assemblage van auto's.

“Geen van die onderdelen is uitgesloten,” aldus Vos. Over een aantal praktische zaken moet nog verder worden onderhandeld. “Het is een kwestie van eierdansen. Maar ik heb een positieve indruk. De intentieverklaring is een duidelijke inspanningsverplichting.”

Bij Volvo Car in Helmond weigert men elk commentaar.