'Hof van hugenoten voorgezeten door calvinist'

ROME, 25 APRIL. AC Milan heeft gisteren niet gevoetbald, maar toch verloren. De jury van appel van de UEFA bevestigde de schorsing voor een jaar in de Europa Cup wegens de weigering om de wedstrijd tegen Olympique Marseille uit te spelen. Voor club-voorzitter en tv-magnaat Silvio Berlusconi betekent dit een inkomstenderving van naar schatting 75 miljoen gulden.

Berlusconi was zelf mee naar Geneve gevlogen, in de hoop met zijn reputatie de vijf voetbalrechters ertoe te brengen om de schorsing door de 'disciplinaire commissie' om te zetten in een geldboete.

Maar nog voordat de uitspraak bekend werd voelde hij al aan dat hij de jury van appel, bestaande uit de Duitser Hennes, de Noord-ier Bowen, de IJslander Petursson, de Schot Gardiner en de Zwitserse voorzitter Strassle, niet had kunnen overtuigen. “Het is een moeilijke commissie, met personen die ver staan van onze mentaliteit en geografie,” zei hij.

De staatszender RAI Due sprak gisteravond over “strengheid zonder precedenten” en zei: “Wij Italianen worden toch al niet zo bemind ten noorden van de Alpen”, en nu is Milan veroordeeld door “een hof van hugenoten voorgezeten door een calvinist.”

In haar vonnis zei de jury van appel dat er “geen verzachtende omstandigheden bestaan”. Het gedrag van Milan getuigt van “een acute anti-sportieve geest”. De diskwalificatie voor een jaar, aangevuld met een boete van 25.000 Zwitserse frank, is “het minimum”.

De Gazzetta dello Sport schreef vanmorgen dat het harde vonnis is geinspireerd door UEFA-president Johansson en algemeen secretaris Aigner. Deze zouden de controle van de UEFA over de sportieve kant van het Europese voetbal willen vergroten tegenover de steeds groter wordende economische invloeden van reclame en tv.

Berlusconi hoopt een deel van de gederfde inkomsten via tv-rechten te compenseren met oefenwedstrijden. De Milan-voorzitter zei dat Adriano Galliani, de managing director van Milan die in Marseille het voortouw nam bij de weigering om verder te spelen, zou aanblijven.

    • Marc Leijendekker