Glorieuze rentree Van 't Hek komt Bianchi goed van pas

AMSTELVEEN, 25 APRIL. Hockeyer Tom van 't Hek werd onlangs 33 jaar en speelde gisteravond zijn 217ste wedstrijd voor Oranje. Hij won bijna alles wat er in zijn sport te winnen valt. Toch vierde Van 't Hek in een oefenpartijtje tegen elf matige Ieren (5-0) met op de tribune ongeveer even veel toeschouwers als hij interlands speelde zijn doelpunt na zeven minuten op zeer uitbundige wijze. Als een debutant zo blij met zijn eerste internationale treffer liep hij op het kunstgras een rondje langs al zijn ploeggenoten. “In Nederland”, oordeelde Van 't Hek na afloop, “denken veel mensen dat je gek bent als je op oudere leeftijd sport nog zo leuk vindt.”

Zijn ambitie om zich na anderhalf jaar afwezigheid nogmaals in het oranje te hullen typeerde Van 't Hek als een vorm van sportverdwazing.

Bondscoach Rob Bianchi klopte drie weken geleden dan ook niet tevergeefs bij hem aan met een uitnodiging voor de nationale ploeg.

Officieel moet Van 't Hek zich nog in de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap van volgende maand (Parijs) spelen, maar in feite is dat een formaliteit. Ook een plaats in de basiself lijkt voor hem een zekerheid. Een geroutineerde speler als Van 't Hek wordt natuurlijk niet teruggehaald om op de reservebank te zitten.

Dat weten de andere internationals ook. Niet iedereen bejubelde daarom de terugkeer van Van 't Hek. Voor hem moet iemand uit het elftal en uit de selectie wijken. Dat is geen prettig vooruitzicht voor de kandidaten. Van 't Hek wil niemand voor het hoofd stoten en zei daarom gisteravond dat hij het logisch vindt dat in bepaalde geledingen aan het nut van zijn rentree wordt getwijfeld. Hij ervoer dat tegen Ierland zelfs als een behoorlijke druk. “Dat snelle doelpunt kwam me dus mooi uit.”

Van 't Hek scoorde in de tweede helft nog een keer en zo kon er weinig op zijn spel worden aangemerkt. Taco van den Honert, geblesseerd op de tribune, sprak in de rust al van “een mooie vent die toch weer een schitterend doelpunt maakte” en Bastiaan van Ede noemde Van 't Hek na afloop “een toppertje”. 'Pingeldoos' Van den Honert zal straks wel voor de teruggekeerde veteraan uit het centrum van de aanval moeten wijken en diens ploeggenoot bij Amsterdam Van Ede dreigt zelfs uit de selectie te vallen. “Het wordt inderdaad moeilijk voor me.”

Ook voor bondscoach Rob Bianchi kwam daarom Van 't Heks opvallende spel niet slecht uit. Hij vergeleek het optreden van de arts zelfs ietwat overdreven met de rentree van Johan Cruijff bij Ajax op 6 december 1981 tegen Haarlem. De stervoetballer scoorde toen ook. Van 't Hek, Ajax- en Cruijff-fan, kon de uitspraak van de coach wel waarderen en noemde het “een eervolle vergelijking”.

De stemming in het lege Wagenerstadion was na afloop opperbest. Van 't Hek constateerde lachend dat bij de nationale ploeg blijkbaar het “opgestaan plaatsje vergaan” geldt aangezien hij niet met rugnummer veertien speelde, maar met de voor hem ongewone negen.

Toch zal er waarschijnlijk nog wel even een storm opsteken als de selectie straks voltallig is. Dan zal blijken wie Bianchi van de potentiele basiskrachten een plek naast hem op de bank heeft toebedacht. Daarvoor zijn verscheidene mogelijkheden denkbaar. Het zou voor de doorstroming van de jeugd jammer zijn als Leo Klein Gebbink het slachtoffer wordt. Juist hij heeft sinds het toernooi om de Champions Trophy in Montreal op overtuigende wijze zijn kans gepakt.

Tegen Ierland trok de Tilburger die lijn door. Zelfs Van den Honert zegt nog helemaal niet zeker te zijn van een basisplaats. “Ja, als ik reserve zou worden dan moet ik me toch even gaan beraden. Ik moet nog tentamens doen en dan zou best in de zomer kunnen...”

Bianchi wilde gisteren nog niet op de zaken vooruitlopen (“De beste elf spelen straks”). Dat hoefde ook niet. De spelers van HGC (o.a.

aanvoerder Delissen, Weterings en Veen) ontbraken bij de selectie wegens de voorbereiding met hun club op het Europa-Cuptoernooi. En daar kwam de blessure van Van den Honert nog bij. Vandaar dat zelfs Frank-Jan van Waveren van de verrassend sterke hoofdklassedebutant Victoria als invaller zijn debuut in Oranje mocht maken.

Toen Van Waveren wegens dit heuglijke feit in de kleedkamer de gebruikelijke stropdas kreeg overhandigd stond Van 't Hek, ook een beetje debutant, buiten voor de camera. Hij moest een hele horde mensen te woord staan. De spits herhaalde daarbij steeds weer dat hij alleen om te hockeyen in Oranje is teruggekeerd en niet als een vredesstichter tussen Bianchi, zijn oude coach bij Kampong, en de groep kritische spelers zal fungeren. Dat zal hij deze week ook aanvoerder Marc Delissen vertellen in een persoonlijk onderhoud.

    • Hans Klippus