Gasreserve bedraagt 248 miljard kuub

ROTTERDAM, 25 APRIL. De Nederlandse aardgasreserves zijn in 1990 per saldo met 248 miljard kubieke meter gas toegenomen, voornamelijk door een flinke opwaardering van de winbare hoeveelheid gas in het zogeheten Groningen-veld ('Slochteren').

Vorig jaar werd 72 miljard m gas aan de reserves onttrokken, maar de opwaardering van Slochteren (en andere velden) en normale exploratie-resultaten voegden er samen 320 miljard m aan toe. De totale gasreserve werd op 1 januari geschat op 2113 m gas.

Dat staat in het gisteren bij het ministerie van economische zaken verschenen jaarverslag 'Olie en gas in Nederland - opsporing en winning 1990'. Deopwaardering van 'Slochteren' met 280 miljard m was al op Prinsjesdag bekend gemaakt.

Het merendeel van het Nederlandse aardgas bevindt zich onder het Nederlandse vasteland, zo'n 15 procent wordt onder de zeebodem op het continentale plat aangetroffen. De kern van de opwaardering van het Groningenveld ligt in het inzicht van de NAM dat aardgas uit de Slochteren-bel nog rendabel te winnen is als de druk daarin is teruggelopen tot 20 bar. Voorheen werd 50 bar als grenswaarde aangehouden.

Onder de 'normale exploratieresultaten' vallen de opzienbarende aardgasvondstbij Grijpskerk, die voorlopig op 10 miljard m wordt geschat, en vondsten bij Collendoornerveen en, kleinere, bij Spijkenisse en Oud-Beijerland.

In 1990 zijn geen nieuwe olievondsten van betekenis gedaan, ook herberekeningen konden de reserve niet vergroten. Door winning van 4 miljoen m olie daalde de reserve tot 64 miljoen m.

De booractiviteit is de laatste jaren stabiel, in 1989 werden 74 putten geboord, vorig jaar was dat 79. Van de 37 exploratieboringen daaronder was eenderde (12) een succes. In de periode '85 - '90 lag de kans op succes gemiddeld wat hoger: ongeveer 40 procent.