Extremen Vlaamse media belicht in Panorama

Panorama, BRT1, 21.40-22.35 uur.

Enkele weken geleden werd door de BRT 'Niet voor publikatie'

uitgezonden. Deze knappe en sfeervolle driedelige televisiereeks zorgde in perskringen voor nogal wat opschudding. Niet alleen omdat de serie, die was geschreven door een redacteur van de conservatieve Gazet van Antwerpen, knap illustreerde hoezeer in Vlaanderen de vrije journalistiek gemuilkorfd is door de advertentiesektor, maar ook omdat bepaalde houders van een perskaart zich ergerden aan de karikatuur die van henzelf en van hun beroep werd geschetst.

'Niet voor publikatie' was een opmerkelijk feit, omdat in Vlaanderen het reilen en zeilen van de perswereld zelden of nooit te berde wordt gebracht. Er bestaat een ongeschreven wet die bepaalt dat de binnenlandse media niet over elkaar rapporteren. De komst twee jaar geleden van de commerciele omroep VTM (de Vlaamse Televisie Maatschappij) heeft daar geen verandering in gebracht. Integendeel.

Haast alle uitgeversgroepen hebben immers aandelen bij VTM, hetgeen de media-berichtgeving helemaal heeft doen verloederen tot een samenraapsel van puibliciteits-interviews met steeds dezelfde bekende tv-Vlamingen, klakkeloos overgenomen persmededelingen en kortzichtige anekdotes over persoonlijke ruzies.

Tegen deze bedenkelijke achtergrond is de Panorama-uitzending van vanavond opmerkelijk. Want dit nieuwsduidingsmagazine - dat ondanks geld- en personeelsgebrek een van de betere BRT-programma's is gebleven - is vanavond gewijd aan twee extremen in het Vlaamse media-landschap: De Morgen en VTM.

De Morgen, voor het eerst verschenen op 1 december 1978, is met iets meer dan 30.000 lezers de minst gelezen krant van Vlaanderen. VTM, in de ether sedert 1 februari 1989, is met 40,40 procent van het marktaandeel de zender met de hoogste kijkcijfers. De Morgen is het levenswerk van de 48-jarige Paul Goossens, een man die al 13 jaar lang het ideaal najaagt van een progressieve en onafhankelijke Vlaamse krant. VTM is het bedenksel van een stelletje handige amusements-managers, die in geen tijd een op Amerikaanse leest geschoeid pretnet en een ingewikkeld netwerk van belangen en relaties hebben uitgebouwd. VTM floreert en steekt de publieke zender de loef af. Tegelijk is VTM als de dood voor de mogelijke concurrentieslag met RTL4. De Morgen is nog steeds noodlijdend, al werd de krant niet zo lang geleden opgekocht door de machtige uitgeversfamilie Van Thillo.

Die geeft ook het zeer populistische Het Laatste Nieuws uit, een nauw bij de liberale partij aanleunende krant met een tv-rubriek die haast uitsluitend dient als spreekbuis voor de VTM-persdienst. Of de Panorama-reportages zo ver zullen durven gaan in hun analyses valt af te wachten. Zeker is dat vanavond het hele vlaamse mediawereldje met argusogen voor het scherm zal zitten. Wat op zich ook al een evenement is.

    • Edward van Heer