Denen: sancties Z-Afrika nog nodig

KOPENHAGEN, 25 APRIL. Denemarken blijft als enige land binnen de EG vasthouden aan sancties tegen Zuid-Afrika. De Zuidafrikaanse president F.W. de Klerk is er tijdens een eendaags bezoek aan Denemarken niet in geslaagd de Deense houding te wijzigen.

De EG heeft vorige week aangekondigd het embargo op de invoer van Zuidafrikaans goud, ijzer en staal op te willen opheffen, maar Denemarken stemde daar niet mee in.

De Klerk sprak gisteren in Kopenhagen met leiders van de centrum-linkse oppositie, die zich aaneengesloten had om de minderheidsregering tegen het EG-voorstel te laten stemmen. Volgens de leider van de Deense sociaal-democratische partij, Svend Auken, “is het onjuist de sancties op te heffen totdat er grotere zekerheid bestaat over het ontmantelen van de apartheid”.

“De apartheid blaast op dit moment haar laatste adem uit”, aldus De Klerk gisteren, die de Deeense maatregel “onrechtvaardig” noemde.

“Het handhaven van sancties schaadt de armen en werklozen, het draagt bij aan geweld, werkloosheid en een explosief klimaat waarin misdaad een kans krijgt.”

Tijdens een ontmoeting met de Britse premier, John Major, in Londen heeft de Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela gepleit voor het handhaven van economische sancties tegen zijn land. Het opheffen van economische sancties, zoals Groot-Brittannie wil, werkt volgens Mandela alleen in het voordeel van de huidige regering en is niet in het belang van het Zuidafrikaanse hervormingsproces.

Tijdens een persconferentie herhaalde Mandela zijn dreigement de onderhandelingen met De Klerk af te zullen breken wanneer deze niet voor 9 mei minister van orde Adriaan Vlok en minister van defensie Magnus Malan ontslaat. Het ANC houdt beide ministers verantwoordelijk voor het uitlokken van bloedige confrontaties tussen rivaliserende groeperingen in de zwarte woonoorden.

Zuid-Afrika heeft gisteren de straffen nietig verklaard voor verdachten van 'politieke misdaden', zoals hoogverraad en het houden van illegale bijeenkomsten, vooropgesteld dat daarbij geen doden zijn gevallen. Volgens de Zuidafrikaanse minister van justitie, Koebie Coetsee, komen omstreeks 850 aanvragen voor de kwijtschelding in aanmerking. Hij kondigde eveneens aan dat 124 politieke gevangenen “zo snel mogelijk worden vrijgelaten”, van wie er 44 op Robbeneiland worden vastgehouden. (Reuter)