Compromis gebedsruimte Haagse wijk

DEN HAAG, 25 APRIL. Het gemeentebestuur van Den Haag en vertegenwoordigers van de bewoners van Spoorwijk zijn het gisteren eens geworden over een locatie in de wijk voor gebedsruimten voor Turken, Marokkanen en Hindoestanen.

Tot ontsteltenis van de bewoners wilde de gemeente die aanvankelijk bouwen op een centrale plek in de wijk. Overeengekomen is nu dat de gebedsruimten zullen worden gebouwd op de plek waar nu nog een voormalige school staat die al voor gebedsdiensten door etnisch-culturele groepen in de wijk wordt gebruikt. In afwachting van de oplevering van de nieuwbouw zal de gemeente een tijdelijk onderkomen zoeken voor de gebedsdiensten.

Afgelopen zaterdag had in Spoorwijk nog een discussie plaats tussen de bewoners van de Spoorwijk en het gemeentebestuur over de locatie van de gebedsruimten. De bewoners, die eerder uit protest straten in de wijk hadden opgebroken, maakten ernstig bezwaar tegen een centrale plaats. Zo werd gevreesd voor een grote toeloop omdat in aangrenzende wijken twee moskeeen worden gesloten. De gemeente zei dat voor deze moskeeen alternatieven worden gezocht. In de drie gebedsruimten is plaats voor ongeveer 170 personen.