Chailly: laag salaris musici gevaar voor kwaliteit

AMSTERDAM, 25 APRIL. Het Koninklijk Concertgebouworkest wil dat het ministerie van WVC in de toekomst hogere salarissen voor de musici subsidieert.

Als koopkracht en andere omstandigheden in aanmerking worden genomen krijgt een Amsterdams orkestlid in vergelijking met kwalitatief even goede buitenlandse orkesten slechts 50 tot 60 procent van wat daar wordt verdiend. De Amsterdamse orkestsalarissen, die tien procent hoger liggen dan die in Rotterdam en Den Haag en twintig procent hoger dan bij de andere orkesten, liggen bruto toch nog 2000 gulden per maand onder het salaris van een leraar bij het hoger beroepsonderwijs.

Chef-dirigent Riccardo Chailly vreest dat goede musici naar het buitenland zullen vertrekken en nu al blijkt voor sommige jonge musici een baan bij het Concertgebouworkest financieel niet aantrekkelijk.

Dat betekent een bedreiging voor de unieke kwaliteit van het Concertgebouworkest, “naast Van Gogh en Rembrandt een van de weinige dingen waarmee ons land wereldfaam heeft verworven”, aldus bestuursvoorzitter Scherpenhuijsen Rom.

Het orkest zegt hogere salarissen niet zelf te kunnen financieren omdat het de eigen inkomsten niet veel verder kan verhogen. Subsidies dekken nog slechts 60 procent van het budget. Het orkest betaalt 40 procent van de uitgaven uit entreegelden, sponsorbijdragen en andere inkomsten. Daarmee is tevens een deel van de door oud-minister Brinkman (WVC) opgelegde vermindering van het aantal musici ongedaan gemaakt. Het orkest is nu terug op de oude sterkte van 115, al zou Chailly graag 120 musici voor zich zien.

Om tegemoet te komen aan de grote vraag zal in het volgende seizoen een kwart van alle beschikbare plaatsen worden verkocht met losse kaarten, die al vanaf vandaag schriftelijk zijn te bestellen.

Voor het eerst sinds 1955 zal Georg Solti tijdens het komende seizoen het Concertgebouworkest weer dirigeren: de vertolkingen van de Eerste symfonie van Sjostakowitsj en Le Sacre du Printemps van Strawinsky worden ook live op de plaat vastgelegd. Frans Bruggen, die volgend jaar de Johannes Passion dirigeert, zal op 6 december van dit jaar - de dag waarop 200 jaar geleden Mozart werd begraven - een Mozartconcert dirigeren in Salzburg. Verder maakt het orkest onder leiding van Chailly tournees naar Duitsland, Zwitserland, Japan en Oostenrijk. Met Nikolaus Harnoncourt als dirigent neemt het orkest deel aan de Schubertiade in het Oostenrijkse Feldkirch.