'Burgers in twintig steden opgelicht'

AMERSFOORT, 25 APRIL. De Vereniging Eigen Huis in Amersfoort zegt vanmorgen ruim twintig gemeenten op het spoor te zijn gekomen die burgers illegaal bedragen van tienduizenden guldens vragen voor het verlenen van een exploitatie-overeenkomst.

Eigen Huis spreekt van “knevelarij”, het onder machtsmisbruik opeisen van niet verschuldigde betalingen. Volgens Eigen Huis hebben onder meer Schijndel, Leersum, Soest, Gemert, Someren, Brielle, Oudewater, Limmen, Asten, Uden, Oploo, Weert en Helmond ten onrechte aan bewoners die een bouwvergunning aanvroegen, kosten in rekening gebracht voor het bouwrijp maken van grond. Een bewoner van Uden had de gemeente aangeklaagd en restitutie van zijn geld geeist, maar de rechtbank in Den Bosch heeft inmiddels de gemeente Uden in het gelijk gesteld.