Boosheid in Bratislava over ontslag premier Meciar van Slowakije

BRATISLAVA, 25 APRIL. In Bratislava is gisteren met woede gereageerd op het ontslag van de Slowaakse premier, Vladimir Meciar: tienduizenden mensen betoogden en er werd een korte waarschuwingsstaking gehouden.

Het presidium van het Slowaakse parlement ontsloeg dinsdag de populaire premier, die eerder wegens meningsverschillen ten aanzien van de Slowaakse autonomie uit de regeringspartij Publiek tegen Geweld stapte en een eigen beweging stichtte.

Volgens het Tsjechoslowaakse persbureau CTK gingen gisteren in Bratislava vijftigduizend demonstranten de straat op om tegen het ontslag te protesteren. Het was een van de grootste betogingen sinds de 'fluwelen revolutie' van november 1989 en de val van het socialistische bewind. Toen een aantal betogers begon de ruiten van het parlementsgebouw in te gooien greep de politie in, maar het kwam niet tot ernstige incidenten. Wel stuurde de politie bussen met demonstranten die op weg waren naar het centrum terug. Tijdens de demonstratie verweet de met Meciar ontslagen Slowaakse minister van buitenlandse zaken, Knazko, de nieuwe Slowaakse regering van “totalitaire neigingen”. Knazko bestempelde het ontslag van Meciar en een aantal van diens aanhangers in de Slowaakse regering als “een politieke executie” en stelde dat de premier onvervangbaar is. Meciar zelf liet zich gisteren niet zien; volgens Knazko is hij ziek en heeft zijn ontslag zijn gezondheidstoestand verslechterd. Waarschijnlijk zal Meciar zich pas zaterdag, als Publiek tegen Geweld zichzelf op een congres in Bratislava opsplitst, weer in het openbaar vertonen.

Terwijl buiten werd betoogd, behaalden in het parlementsgebouw de aanhangers van Meciar een overwinning door het ontslag te forceren van vice-premier Jozef Kucerak, een criticus van Meciar en een van de belangrijkste pleitbezorgers van de radicale hervormingskoers van de centrale Tsjechoslowaakse regering. Met 75 tegen 65 stemmen ging het parlement akkoord met Kuceraks ontslag.

Het openbaar vervoer in Bratislava ging gisteren tien minuten in staking uit protest tegen Meciars ontslag. Het is volgens sommige bronnen de bedoeling van Meciars aanhangers later een algemene staking op touw te zetten. Ook in andere Slowaakse steden is geprotesteerd. De studenten van de technische hogeschool in de Slowaakse hoofdstad, die in de herfst van 1989 de spits afbeten bij betogingen tegen het socialistische bewind, bereiden eveneens acties voor. (AP)