Augenthaler passeert zijn eigen doelman en veroorzaakt een drama

BELGRADO, 25 APRIL. Duitsers scoren altijd in de laatste minuut. In Belgrado ook. Klaus Augenthaler maakte bij Rode Ster-Bayern Munchen in de 90e minuut het bevrijdende doelpunt. De 33-jarige libero passeerde zijn eigen doelman en schoot Rode Ster Belgrado in de finale van het Europa Cup I-toernooi.

Door de treffer van Augenthaler eindigde de return uit de halve eindstrijd in 2-2. En werd Rode Ster gevrijwaard van een verlenging.

De Joegoslaven hadden veertien dagen eerder de eerste wedstrijd in Munchen in winst (1-2) omgezet. Op eigen veld keken ze halverwege de tweede helft tegen dezelfde achterstand aan.

Voor Rode Ster liep de wedstrijd aanvankelijk ideaal. Mihailovic gaf de thuisclub in het kolkende Marakana-stadion in de 25e minuut de leiding (1-0). Zijn vrije trap van 35 meter werd van richting veranderd, waardoor doelman Aumann kansloos werd. Tussen de 62e en 67e minuut boog het onverzettelijke Bayern de achterstand om in een verrassende voorsprong.

Doelman Stojanovic liet een vrije trap van Augenthaler door de benen glippen (1-1). De Joegoslaven raakten op slag de kluts kwijt. Ze verloren de controle over het duel en de Duitsers profiteerden professioneel. Binnen vijf minuten bracht Bender met zijn derde Europa-Cuptreffer Bayern aan de leiding (1-2). Vanaf dat moment ontstond er een open wedstrijd met kansen voor beide doelen.

Voor Augenthaler, de oudste speler, bereikte het zinderende duel in de slotminuut het dramatisch hoogtepunt. Hij passeerde de blunderende doelman Aumann en maakte aan alle Duitse dromen een abrupt einde (2-2). Voor Bayern dreigt het seizoen een groot fiasco te worden.

Zonder Europa Cup, zonder landstitel, zonder nationale beker.

Het feest in Joegoslavie was compleet. Uit alle delen van het land waren aanvragen voor kaarten binnengekomen, zo'n 400.000 in totaal.

Het verdeelde land stond als een man achter de ploeg uit de Servische hoofdstad. Rode Ster stond nooit eerder in de eindstrijd. Twee keer werd de ploeg gestuit in de halve finale.

Olympique Marseille heeft de Franse droom van 37.500 enthousiaste supporters in het stadion, van miljoenen fans voor de buis en vooral van Bernard Tapie zelf waargemaakt. Na de overwinning in Moskou tegen Spartak (3-1) zegevierde de Franse titelhouder ook voor eigen publiek.

Minder overtuigend, dat wel: 2-1. De plaats in de finale van het Europese toernooi der landskampioenen, op 29 mei in Bari, was er niet minder mooi om.

Marseille beperkte zich in eerste instantie, wat lafhartig, tot het verdedigen van de voorsprong. De eerste doelrijpe kans kwam pas na 22 minuten en ook nog uit een dood moment. Waddle zette zich achter een vrije trap en schoot van 25 meter maar net naast. 'Magic Chris' was in de eerste helft eigenlijk de enige speler die boeide. Hij stond ook aan de basis van de eerste treffer. Waddle bereikte als langs een lineaal de nationale lievelingsspits Jean Pierre Papin. Die legde de bal klaar voor Pele: 1-0.

In de tweede helft voldeed de thuisploeg beter aan zijn verplichtingen tegenover de aanhang, die meehielp een recordrecette te boeken van ruim vijf miljoen gulden. Het offensief had al na drie minuten succes.

Opnieuw was uitblinker Waddle, de beste man met Pele en verdediger Mozer, de initiator. Hij knalde een nieuwe vrije trap tegen de staander, waarop de ver opgerukte voorstopper Boli de bal in het net werkte.

Spartak Moskou kon daar slechts met sporadische uitvallen iets tegenover stellen. Bij een van de pogingen ging Olympique-doelman Olmeta in de fout. Hij vergreep zich aan Sjmarov. Mostovoj gaf de stand een draaglijker aanzien door de strafschop te benutten. Het bleef het enige vermeldenswaardige wapenfeit van de Russen, die zich al uitgeschakeld voelden.