Akzo, Koninklijke Olie smaakmakers op rustig Damrak een

ROTTERDAM, 25 APRIL. Hogere obligatiekoersen, een sterke dollar, koerswinst van Koninklijke Olie en beter dan verwachte kwartaalresultaten van Akzo stimuleerden vanmorgen de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM Koninklijke Olie, dat gisteren een gulden lager sloot op 157,40 gulden, stond om 12.30 uur op een winst van 1,60 gulden. Het olieconcern, tevens genoteerd in New York, profiteerde van de de koersopleving gistermiddag laat op Wall Street.

De CBS-stemmingsindex sloot gisteren 0,1 hoger op 95,5 punten, na eerder op verlies te hebben gestaan. De graadmeter stond om 13.00 uur op een winst van 0,4 punten.

De aandelenomzetten op het Damrak waren laag. Tien minuten na opening was voor veel koersen nog geen openingskoers tot stand gekomen. De beurs begint al enigszins in vakantiestemming te komen met Koninginnedag aanstaande dinsdag in het vooruitzicht, zo moesten handelaren toegeven. Op de beursvloer heerst de verwachting dat de omzetten vandaag, morgen en maandag laag zullen zijn.

Akzo, dat gisteren sloot op 117,30 gulden, ging vandaag vijf gulden ex-dividend Het chemiefonds, dat om 12.30 uur noteerde op 115,80 gulden, was in feite 2,50 gulden hoger. Collega DSM, die gisteren twee gulden hoger sloot op 112,70, steeg net als gisteren in het kielzog van Akzo en was om 12.30 uur 1,70 gulden hoger.

De hogere koers van Akzo, dat profiteerde van beter dan verwachte kwartaalcijfers, was een belangrijke stimulans voor andere fondsen.

Het chemieconcern maakte gisteren bekend dat de winst over de eerste drie maanden van 1991 is uitgekomen op 192,2 miljoen gulden, een verlies van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Maar effectenanalisten gingen uit van een veel lager resultaat en stellen nu hun winstprognose voor 1991 bij.

Ahold (slot: 82,20 gulden), na de overname van Tops in de VS definitief een 'dollarfonds', was om 12.30 uur zestig cent hoger.

Fokker (slot: 33,70), dat gisteren ontkende ooit een fusie met British Aerospace te hebben overwogen, was een dubbeltje lager.

Unilever, net als Koninklijke genoteerd in New York, kon nauwelijks profiteren van het hogere slot op Wall Street. De multinational, die gisteren negentig cent lager sloot op 164,90 gulden, stond om 12.30 uur op een licht verlies van tien cent. De Britse commissionair Kleinwort Benson heeft de winstprognose 1991 en 1992 voor Unilever naar beneden bijgesteld. Als reden noemt Kleinwort de teruggang van de Amerikaanse economie en moeilijke handelsomstandigheden voor Unilever elders in de wereld.

Verzekeraar Aegon (slot gisteren: 128,30 gulden) was om 12.30 uur 0,30 gulden hoger. Aegon maakte gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag de overname van een Belgische verzekeraar bekend. “Een kleine vis die alleen maar zal groeien”, zo meende een handelaar.

Op de lokale markt viel de koersvorming op van Aalberts Industries, dat gisteren na een aandeelhoudervergadering 4,50 gulden lager sloot op 40,50 gulden. Handelaren hadden geen verklaring voor het plotselinge aanbod. Vanmorgen opende Aalberts hoger op 41 gulden, hoewel het fonds vandaag 1,10 gulden ex-dividend ging.

De Nederlandse staatsobligties wonnen vanmorgen terrein bij lichte omzetten, geholpen door de hogere noteringen van de futures op Duitse obligaties in Londen. De Agent van het ministerie van financien stelde de koers van de eerste toonbankuitgifte van de nieuwe 8,5 procent-staatslening op 99,75, goed voor een rendement van 8,53 procent. Handelaren zeiden dat de prijs te hoog was waardoor de belangstelling tegenviel.

NEW YORK Tegen het einde van de handel zorgden hogere obligatiekoersen en programgestuurde aankopen voor een opleving van de aandelenkoersen op Wall Street. Ook optimisme over een mogelijke renteverlaging speelde weer een rol. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 19 punen hoger op 2.950. De aandelenomzet was met 166 miljoen stuks een aanwijzing voor de matte stemming in New York.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen waren vanmorgen licht hoger bij rustige handel, gestimuleerd door het hoger slot in Wall Street.

Marktpartijen stelden zich terughoudend op in afwachting van de kwartaalresultaten van chemiegigant ICI. Daarnaast drukte angst voor een toename van de recessie in Groot-Brittannie en de dreiging van meer claim-emissies de activiteit. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.488,6 punten, was om 12.30 uur 0,9 punt hoger.

FRANKFURT Het vermogen van de beurs in Frankfurt te sluiten boven het psychologisch belangrijke niveau van 1.600 punten stimuleerde vanmorgen de Duitse aandelenkoersen. Maar handelaren vreesden dat de stroom kooporders in de loop van de dag zou opdrogen. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.603,73, was om 12.30 uur bijna twintig punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. De aandelenmarkt zuchtte onder het gebrek aan stimulerende factoren.

Marktpartijen schoonden hun posities voor de serie vakantiedagen die volgende week in Japan begint. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 291,35 punten lager op 26.038,86, bij een aandelenomzet van 380 miljoen stuks.