Akkoord over nieuwe CAO bij Hoogovens

BEVERWIJK, 25 APRIL. Hoogovens en de bonden hebben vanochtend een akkoord bereikt over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst met een looptijd van een jaar. Daarmee komt een einde aan twee weken van acties en werkonderbrekingen bij het IJmuidense staalbedrijf.

Het akkoord voorziet onder meer in een loonsverhoging van 3,25 procent. Verder is een zogenoemde arbeidsgarantieregeling bij komende reorganisaties overeengekomen en wordt de regeling voor vervroegd uittreden verbeterd. Ten slotte heeft de directie al het personeel een extra vrije dag extra aangeboden en wel op 29 april aanstaande.

Alle betrokken bonden zijn akkoord gegaan en zullen het met een positief advies aan de leden voorleggen. Onderhandelaar J. Schalkx van de Industriebond FNV zei dat hij zijn achterban “recht in de ogen kan kijken” en dat het bereikte resultaat aan de inkomenskant tegen valt, maar dat voor wat betreft het hele akkoord nu “het meest haalbare is binnengehaald”.

Belangrijker is volgens Schalkx de arbeidsgarantieregeling, die inhoudt dat bij de komende reorganisatie iedereen eenmaal een gelijkwaardige baan in de ploegendienst wordt aangeboden en bij weigering in bestaande afbouwregelingen terecht zal komen van ploegen- naar dagdienst binnen een periode van tien jaar.

De gesprekken kwamen vanochtend weer op gang nadat de directie van Hoogovens (16.500 werknemers) in een regionale krant dinsdag een advertentie plaatste waarin werd gesteld dat het conflict aan de onderhandelingstafel moet worden opgelost. Daarop schreef Schalkx in een brief aan de directie dat “het niet te begrijpen is dat partijen die zeggen het meningsverschil aan de onderhandelingstafel te willen oplossen, op elkaar zitten te wachten om aan tafel te schuiven”. Een contact tussen directie en de bond resulteerde in een afspraak voor een gesprek vanochtend om tien uur.

De Industriebond FNV eiste in eerste instantie een loonsverhoging 3,75 procent plus een eenmalige uitkering van 0,5 procent per 1 juli. Dat is nu omgezet in een loonsverhoging van 3,25 procent per 1 april. “Op jaarbasis was het oude bod 2,94 procent, nu de tijd is verschoven is dat 3,25 geworden”, aldus Schalkx.

Na amper een half uur vanochtend werd het overleg geschorst nadat bij de FNV-bond bekend werd dat Hoogovens de gestaakte uren reeds deze maand op het salaris van de betrokken werknemers wil korten. Dat de gestaakte uren worden gekort wordt door de bond niet bestreden, maar wel het tijdstip waarop. In mei zou de afrekening met de werknemers minder opvallen omdat in die maand ook het vakantiegeld wordt uitbetaald. Hoogovens zou dat hebben willen voorkomen. Maar uiteindelijk maakte de bond hier geen breekpunt van en werd in nog geen twee uur tijd een akkoord bereikt.