TV10 wil schade claimen bij de Staat

ROTTERDAM, 24 APRIL. Het voormalige commerciele televisiestation TV10 heeft alsnog besloten de procedure bij de Raad van State door te zetten tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media om de commerciele zender RTL-Veronique (thans RTL-4) wel en TV10 niet in Nederland toe te laten. TV10 wil uiteindelijk tientallen miljoenen guldens schade claimen.

Dit is desgevraagd meegedeeld door M. Laqueur, directeur van TV10 en van Venture Capital Investors (VCI), de belangrijkste financier van TV10. De woordvoerster van het Commissariaat voor de Media wist vanochtend nog van niets. “TV10 heeft destijds wel gezegd dat het stappen overwoog, maar omdat we verder niets van TV10 hoorden gingen we er van uit dat het niet naar de Raad van State is gestapt.”

Eind september 1989 bepaalde het Commissariaat voor de Media dat RTL-Veronique - het huidige RTL-4 - een buitenlandse zender is en als zodanig als commerciele zender in Nederland actief mag zijn. In diezelfde uitspraak bestreed het Commissariaat het buitenlandse karakter van TV 10.

De uitspraak van het Commissariaat eind september 1989 luidde het einde in van TV10. TV10 is nu niet veel meer dan een lege vennootschap met compensabele verliezen, een vennootschap waarmee Laqueur en de zijnen nu hun gelijk proberen te halen.

Producent Joop van den Ende, een drijvende kracht achter TV10, wist kort na de fatale uitspraak van het Commissariaat voor de Media een succesvolle overstap naar RTL-Veronique te maken. Het programma van RTL komt nu volgens de makers van TV10 sterk overeen met het programma zoals hen dat voor ogen stond. Laqueur: “Eigenlijk is TV10 geslaagd.

Alleen heeft iemand anders het nu gedaan. Dat is jammer, maar zo gaan die dingen nou eenmaal.''

Als de Raad van State TV10 in het gelijk stelt zal het bedrijf volgens Laqueur een schadevergoeding indienen bij het Commissariaat voor de Media of direct bij de Nederlandse Staat. Hoewel hij niet kan aangeven hoe groot die claim precies zal zijn, houdt Laqueur rekening met een schade van “enkele tientallen miljoenen”. Het is TV10 er overigens niet om te doen alsnog commerciele televisie te bedrijven.

TV10 heeft recent besloten de procedure bij de Raad van State alsnog door te voeren. “Onze advocaten hebben alles nog eens op een rijtje gezet en geadviseerd door te zetten”, aldus Laqueur. De advocaten hebben nu de geschiedenis van het TV10 avontuur gedetailleerd opgetekend, zodat ook nog over een paar jaar duidelijk is hoe de zaak in elkaar steekt.

    • Geert van Asbeck