Toren van Pisa krijgt 'steungordel' van staal

ROME, 24 APRIL. De toren van Pisa krijgt een steungordel van stalen kabels om te voorkomen dat hij bezwijkt onder de inwendige druk die de scheve stand van het monument veroorzaakt.

De eerste en tweede 'verdieping' van de 56 meter hoge toren zullen worden ingeklemd door tien roestvrij stalen kabels, ieder met een doorsnede van een centimeter. Sommige stenen op deze verdiepingen dreigen te gaan schuiven onder de enorme druk, die plaatselijk oploopt tot tachtig kilo per centimeter. Als die verschuivingen inderdaad optreden valt de toren niet om, maar stort hij in elkaar.

De stalen steungordel moet deze zomer worden aangebracht. Ondertussen gaat het onderzoek door naar maatregelen die dienen te voorkomen dat de toren verder gaat overhellen. Bij een recent onderzoek van de universiteit van Pisa bleek dat de toren in het eerste kwartaal van 1991 een millimeter schever was gezakt - dat is evenveel als in het hele jaar 1990.

De toren, een van de belangrijkste toeristenattracties in Italie, werd op 7 januari vorig jaar gesloten omdat restauratiewerk dringend nodig bleek te zijn. Een besluit over een definitieve oplossing is nog steeds niet genomen.

Dinsdagmiddag zei Michele Jamiolkowski, hoogleraar geotechniek in Turijn en voorzitter van een commissie van veertien restaurateurs, dat wordt overwogen een dam van cement te leggen in de bodem rondom de Piazza Dei Miracoli, het plein van de wonderen, waar behalve de scheve toren ook de beroemde dom en het baptisterium staan.

De belangrijkste oorzaak voor de verzakking van de toren is de zachte ondergrond, die erg gevoelig is voor veranderingen in de grondwaterstand. Door de cementen dam zou het grondwaterpeil stabiel blijven.

Verwacht wordt dat de restauratie zeker vier jaar zal duren. In aanvulling op de veertig miljard lire (bijna zestig miljoen gulden) die hiervoor al zijn uitgetrokken, wil minister Prandini van Openbare Werken nog eens zestig miljard lire (negentig miljoen gulden) beschikbaar stellen om de toren te redden.

    • Marc Leijendekker