Stafchef Witte Huis reist prive in officieel vliegtuig

WASHINGTON, 24 APRIL. De stafchef van het Witte Huis, John Sununu, maakt vaak gebruik van militaire vliegtuigen voor reizen met een niet-officieel karakter.

Dat blijkt uit gegevens over vluchten met militaire passagiersvliegtuigen die gisteren door het Pentagon openbaar gemaakt zijn. Van de 79 sinds 1989 door Sununu gemaakte vluchten die als officieel te boek stonden hadden er 26 geen officieel karakter. Zo maakte Sununu reizen naar bijeenkomsten van de Republikeinse partij door het hele land, bezocht hij zijn ouders per militair vliegtuig en liet hij zich naar verschillende vakantiebestemmingen brengen. In principe staat het regeringsfunctionarissen vrij militaire vliegtuigen voor niet-officiele doeleinden te gebruiken, maar volgens de wet moeten ze dan het gebruikelijke tarief van commerciele luchtvaartmaatschappijen betalen, vermeerderd met een bedrag van 1 dollar. Aan Sununu werd voor de prive-vluchten een bedrag van ruim 65.000 dollar in rekening gebracht. Dat declareerde hij grotendeels bij zijn partij. The Washington Post rekende uit dat de werkelijke kosten van Sununu's reizen omstreeks een half miljoen dollar gekost hebben. (UPI)