Regering van Nigeria stelt avondklok in

LAOS, 24 APRIL. De regering van Nigeria heeft gisteren in de noordelijke deelstaat Bauchi een avondklok ingesteld om te voorkomen dat gewelddadigheden tussen christenen en shi'itische moslims verder uit de hand lopen.

Bij gevechten tussen beide religieuze groeperingen kwamen de afgelopen drie dagen ten minste veertig mensen om het leven. Ook zou een aantal kerken zijn vernield.

Volgens het Nigeriaanse persbureau NAN geldt het uitgaansverbod van 7 uur 's avonds tot 6 uur in de ochtend. Het persbureau ging niet in op de ernst en de omvang van de gewelddadigheden, maar volgens bronnen in de hoofdstad van Bauchi gaat het om de ernstigste ongeregeldheden sinds het begin van de jaren tachtig toen enkele duizenden mensen bij godsdienstrellen werden gedood. Bauchi is een van de grootste staten in het overwegend sunnitische noorden van Nigeria. De zuidelijke deel van het land wordt gedomineerd door aanhangers van christelijke godsdiensten.

De demonstranten in Bauchi zouden tot actie zijn aangezet, nadat shi'ieten in het nog verder noordelijk gelegen Katsina afgelopen vrijdag de straat waren opgetrokken om de instelling van de sharia (de Islamitische wetgeving) te eisen. Bij de demonstratie werden enkele overheidsgebouwen in brand gestoken, maar voor zover bekend vielen er geen doden.

De vice-president van Nigeria, Augustus Aikhomu, heeft het geweld in de noordelijke provincies inmiddels afgedaan als “trivialiteiten”.

Volgens de president is er nauwelijks reden tot onrust, “omdat de invloed van de shi'itische bevolking in het land betrekkelijk klein is”. (Reuter)