Pirelli houdt vast aan overname Continental

AMSTERDAM, 24 APRIL. De Italiaanse autobandenfabrikant Pirelli houdt vast aan de plannen voor een overname van het Duitse Continental, maar zal geen bod doen op alle aandelen.

Dit zei president-directeur L. Grandi van de in Amsterdam gevestigde Pirelli Tyre Holding NV vanmorgen bij de presentatie van het jaarverslag. Volgens Grandi is een bod op de aandelen van Continental niet nodig, omdat de meerderheid van de aandeelhouders achter een fusie met Pirelli staat. Het management van Continental verzet zich fel verzet tegen een fusie. Het topmanagement zou bij een samensmelting in Italiaanse handen komen.

Grandi onderstreepte dat Pirelli, dat vijf procent van Conti in handen heeft, geen vijandige overname wenst. Mede daarom wordt geen bod gedaan. “We willen het op een vriendelijke wijze doen. Alle betrokkenen moeten gelukkig zijn met een fusie.”

Onderhandelingen tussen Pirelli en Continental hebben tot nu toe niets opgeleverd. Grandi kon niet zeggen wat de volgende stap van Pirelli zal zijn. De eerstvolgende aandeelhoudersvergadering van Continental in juli is volgens hem erg belangrijk. “Dan zullen de aandeelhouders die achter ons staan naar voren komen.” Grandi sloot praktisch uit dat de fusie niet doorgaat, gezien de volgens hem grote steun onder de Conti-aandeelhouders. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren dan is dat “geen ramp”, maar beide ondernemingen missen dan wel “een kans hun positie te verbeteren”.

Volgens de reeds bekendgemaakte jaarcijfers leed Pirelli in 1990 een netto verlies van 9,3 miljoen gulden (winst 1989: 206 miljoen) bij een omzet van 6,2 miljard (min zeven procent). De hele autobandenbranche maakt een neergang door. Ook andeOm de kosten verder te drukken zal het personeelsbestand van ruim 30.000 via natuurlijk verloop met 1800 worden teruggebracht. De investeringen worden met 100 miljoen tot 370 miljoen teruggebracht, wat gelijk is aan de cash flow. Dit heeft volgens Grandi geen nadelige gevolgen voor kwaliteitsverbetering en introductie van nieuwe produkten.