Onverwacht verlies van tafeltennissters

CHIBA, 24 APRIL. De Nederlandse tafeltennisploeg maakte op de openingsdag van het wereldkampioenschap in het Japanse Chiba allerminst een uitgeslapen indruk. Zowel het vrouwen- als het mannenteam begon vanochtend het landentoernooi met een nederlaag. Respectievelijk Zweden (3-1) en Duitsland (3-2) bleken tijdens de eerste sessie te sterk.

De nederlaag van de vrouwenploeg, die zoals gebruikelijk werd gevormd door Mirjam Hooman-Kloppenburg en Bettine Vriesekoop, was een onaangename verrassing. Zweden behoort in groep B tot de degradatiekandidaten. De nederlaag van de mannen tegen het gerenommeerde Duitsland was min of meer ingecalculeerd, maar achteraf gezien onnodig. Het Oranje-trio, bestaande uit Paul Haldan, Danny Heister en Trinko Keen, verzuimde tijdens het enerverende duel enkele goede winstkansen te benutten.

In de wedstrijd tegen Zweden, twee jaar geleden bij het WK in Dortmund achtste, bleef met name Mirjam Hooman ver onder haar normale niveau.

De glorieuze winnares van het Top 12-toernooi speelde als een beginneling. Ze acteerde verkrampt en kwam geen moment in het juiste ritme. Hooman verloor in twee games van zowel Pernilla Pettersson als Asa Svensson, de nummers 25 en 26 van de Europese ranglijst. Beide speelsters worden normaal door de nationale kampioene van de tafel geveegd. Ook het dubbelspel met Vriesekoop mislukte volledig. Lotta Erlman en Marie Svensson zegevierden in 22-20 en 21-7. Vriesekoop, die een keer in actie kwam in het enkelspel, versloeg Asa Svensson in twee games.

Voor bondscoach Jan Vlieg kwam het teleurstellende optreden van Hooman niet echt als een verrassing. “Mirjam was tijdens de voorbereidingsperiode van vier weken de enige die geen progressie boekte”, verklaarde de Groninger. “De diefstal van haar trainingstas in Luik heeft haar nogal aangegrepen. Mirjam speelt nu met een nieuw batje en daaraan moet ze blijkbaar nog even wennen.”

Na het pijnlijke duel met Zweden huilde Hooman letterlijk en figuurlijk uit bij prive-coach Frits Kantebeen, die zijn beschermeling slechts in het individuele toernooi terzijde mag staan. Kantebeen weigerde commentaar op het fale van zijn pupil te geven. “Ik bemoei me bewust niet met het landentoernooi”, bromde hij. “Ik wil coach Dusan Tigerman niet in de weg zitten.”

De mannenploeg begon tegen het favoriete Duitsland overdonderend. De gretige Heister toonde geen enkel respect voor oudgediende Bohm, die na een zware blessure zijn vaste positie in de Europese top tracht te heroveren. Ook tegen Haldan was de huidige nummer achttien van de Europese ranglijst kansloos. Het derde Nederlandse punt bleef tot verdriet van Vlieg uit. Jorgen Rosskopf, de nummer zes van Europa, was opnieuw een maatje te groot voor Haldan. In het dubbelspel boden Heister en Keen verrassend veel tegenstand aan Rosskopf en Fetzner, wereldkampioenen in die discipline. Het linkshandige duo verspeelde in de tweede game (20-22) liefst drie gamepoints. De onberekenbare Keen kon in de vijfde en laatste partij tegen Fetzner zijn zenuwen evenmin in bedwang houden. In het eerste game (21-23) miste de lange Randwijker de kans op het beslissende punt. In de slotfase van de tweede game (16-21) gaf Keen zich voortijdig gewonnen.