NEC wil deelnemen in Franse Bull

PARIJS-TOKIO, 24 APRIL. Het in financiele moeilijkheden verkerende Franse computerconcern Bull en het Japanse elektronicabedrijf NEC hebben vandaag bevestigd dat de ondernemingen gesprekken voeren over een deelneming van NEC in het aandelenkapitaal van Bull.

Volgens het gezaghebbende Japanse financiele dagblad Nihon Keizai Shimbun streeft NEC naar een belang in de Franse moedermaatschappij van ongeveer tien procent. Verder zou er ook sprake van zijn dat de Japanners een plaats willen hebben in de raad van commissarissen.

NEC en Bull hebben al langer contact met elkaar via de Amerikaanse Bull-dochter HN Information Systems.

Bull en NEC weigeren commentaar te geven over het verkrijgen van een belang van tien procent. Een woordvoerder van Bull wilde alleen zeggen dat de gesprekken nog aan de gang zijn. Hij verwacht niet dat de contacten voor de zomer resultaat opleveren.

Als de Japanse gigant een belang mag nemen dan is dat een teken dat de anti-Japanse houding van de Franse regering minder is geworden. Aan de andere kant heeft de Franse regering onlangs bekendgemaakt dat particuliere bedrijven een minderheidsbelang tot 49 procent mogen nemen in staatsbedrijven.