Leidster van oppositie in Birma uitgerangeerd

BANGKOK, 24 APRIL. De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is door haar eigen partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), aan de kant geschoven.

Westerse diplomaten hebben dat vandaag gemeld vanuit de hoofdstad Rangoon. Met Aung San, die algemeen secretaris was van de NLD, is ook voorzitter Tin Oo verwijderd. Volgens de diplomaten is de maatregel het gevolg van de toenemende druk van het militaire bewind dat ondanks een grote verkiezingsoverwinning van de NLD in mei vorig jaar de macht niet heeft overgedragen.

Aung San Suu Kyi kwam drie jaar geleden naar voren als leider van de democratische oppositie die een einde wilde maken aan de toen 26 jaar oude militaire dictatuur. De beweging werd in september '88 bloedig neergeslagen, en Aung San kreeg naderhand huisarrest opgelegd. Sinds juli 1989 is van haar niets meer vernomen.

Het militaire bewind beloofde vorig jaar vrije verkiezingen te zullen houden en daaraan kwam de militaire leider, generaal Saw Maung, ook tegemoet. De NLD won met een overweldigende meerderheid, maar vervolgens weigerde Saw Maung een burgerregering te installeren.

Voorafgaande aan de verkiezingen waren alle belangrijke oppositieleiders opgepakt.

Het bewind zette de NLD de afgelopen tijd onder druk de oppositie helemaal op te geven en ook in naam af te rekenen met haar leiders en daaraan lijkt nu gehoor te zijn gegeven. “Aung San Suu Kyi had vanuit haar huis nog veel invloed op de NLD en het leger heeft alles gedaan om daaraan een einde te maken”, aldus een diplomaat. Als nieuwe leiders zijn genoemd U Lwin (algemeen secretaris) en Aung Shwe (voorzitter). Beiden zijn afkomstig uit het leger en worden beschouwd als conservatieve elementen. “Zonder Aung San is de NLD niets meer”, aldus de diplomaat. (AP, Reuter)