Kou maakt druiven duur in de Bordeaux

PARIJS, 24 APRIL. Nachtvorst en harde noordenwind hebben de wijnbouwers in de regio Bordeaux een zware strop bezorgd: voor naar schatting 400 miljoen flessen wijn ter waarde van circa vier miljard franc is afgelopen weekeinde verloren gegaan.

Volgens het Centre interprofessionnel des vins de Bordeaux heeft de vorst - op sommige plaatsen daalde het kwik tot zeven graden onder nul - 50 tot 100 procent van de jonge druiven aangetast. Saint Emilion, Entre deux Mers, Graves Superieurs en Sauternais hebben het meest geleden. Ook de wijnboeren in aangrenzende regio's, zoals Armagnac en Buzet, spreken van een catastrofe. De 'zwarte vorst' (de jonge druivebladeren worden na bevriezing zwart) heeft ook in het gebied van de Loire hard toegeslagen.

Bij sommige grote 'chateaux' in de Bordelais zijn zware middelen ingezet om de schade te beperken. Bij chateau Petrus (Pomerol) werden hete-luchtkanonnen in de wijngaarden geplaatst. Een helikopter hing een goed deel van de rampnacht van zaterdag op zondag boven de velden om de lucht in beweging te houden. Met beperkt succes: 's ochtends bleek 20 procent van de 'cru' bevroren, maar bij aangrenzende exploitanten was de helft van de oogst verloren gegaan.

Volgens het Centre Interprofessionnel heeft de schade geen grote gevolgen voor de consumenten. Na drie uitstekende jaren beschikken de wijnboeren in Bordeaux en vooral de grote chateaux over grote voorraden. Wel wordt verwacht dat sommige prijzen zullen stijgen.

In het oosten van Frankrijk - in Bourgogne heeft het vele nachten achtereen gevroren - heeft de vorst weinig of geen schade aangericht.

De wijnboeren in Bourgogne, waar enkele van de beste Franse wijnen vandaan komen, vragen zich sceptisch af waarom de kou zulke rampspoed in Bordeaux brengt. Een enkeling vermoedt dat hun collega's in het zuidwesten van het land zoveel kabaal maken omdat het marktaandeel van Bordeauxwijnen al enige jaren achtereen afneemt.