Irak opnieuw gewaarschuwd door Pentagon

WASHINGTON- ANKARA, 24 APRIL. De Verenigde Staten zijn bereid geweld te gebruiken om te verhinderen dat het Iraakse leger zich bemoeit met de internationale hulpinspanning voor Koerdische vluchtelingen in Noord-Irak.

Daaraan heeft de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, gisteren herinnerd. Het Amerikaanse leger maakt zich steeds grotere zorgen over de aanwezigheid, volgens de VS in strijd met de beloften, van ongeveer 300 gewapende en in politie-uniform geklede Irakezen in de stad Zakho, waar men bezig is het eerste vluchtelingenkamp op Iraakse bodem in te richten.

Vanavond zouden er al 1.000 tenten moeten staan, en de eerste vluchtelingen zouden er binnen enkele dagen kunnen worden opgenomen, maar gevreesd wordt dat de Koerden onder deze omstandigheden liever op de berghellingen aan de Turkse grens blijven. Koerdische leiders die hun volgelingen moeten aansporen van de berghellingen naar de nieuwe kampen te komen, weigerden gisteren een tweede orientatiebezoek aan het kamp te brengen. Bij hun eerste bezoek, maandag, hadden zij zich bezorgd getoond over de Iraakse politie. Een functionaris van een Amerikaanse hulporganisatie zei dat de Koerden veiligheidsgaranties wilden hebben voor ze bereid waren terug te gaan.

In een poging de Koerden te bewijzen dat de omgeving niettemin veilig is zou de opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten, de Amerikaanse generaal John Galvin, vandaag een bezoek brengen aan Zakho. Voorts gaan vandaag meer Amerikaanse en geallieerde militairen, onder wie Nederlandse mariniers, naar het gebied. Londen zal een regiment lichte artillerie naar de Turks-Iraakse grens sturen en Washington heeft bij wijze van waarschuwing aan Irak een marine-eenheid naar de Turkse kust gezonden.

Irak vroeg de Verenigde Naties gisteren om de kampen die door de geallieerden in het noorden worden opgezet en die door Bagdad als flagrante schending van zijn soevereiniteit worden beschouwd, onder hun hoede te nemen. Volgens diplomaten kan de desbetreffende brief van de Iraakse minister van buitenlandse zaken de VN de wettelijke basis bieden om hun hulpinspanningen te koppelen aan die van de Amerikanen, Fransen, Britten, Nederlanders en anderen. Maar zij meenden dat de brief in feite was bedoeld om de geallieerden op te zetten tegen de VN, die vorige week in Bagdad een eigen hulp-akkoord sloten met de Iraakse regering. Alle betrokkenen bij de geallieerde hulpinspanning hebben herhaaldelijk de hoop uitgedrukt dat de VN hun operatie zo snel mogelijk overnemen. Maar de secretaris-generaal van de VN, Perez de Cuellar, heeft gezegd dat daarvoor toestemming van de Veiligheidsraad nodig is. (AP, AFP, Reuter)