Interventies en nieuws VS drukken dollar

ROTTERDAM, 24 APRIL. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie en interventies van de centrale banken zorgden ervoor dat de dollar vanmorgen op 1,9555 gulden drie cent lager noteerde dan de hoogste koers van gisteren.

De Duitse Bundesbank nam gisteren het initiatief tot een eerste ronde van dollarverkopen op een hoogste koers van 1,9870 gulden. Het effect was beperkt totdat bekend werd dat in de Verenigde Staten afgelopen maand de orders voor duurzame goederen met 6,2 procent zijn gedaald terwijl handelaren een lichte stijging hadden verwacht.

Even later tastte Alan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, het vertrouwen verder aan toen hij voor de bankencommissie van de senaat verklaarde dat de Amerikaanse economie nog niet aantrekt. Dat wakkerde weer de angst aan voor een renteverlaging als stimulans voor de Amerikaanse economie, wat de dollar minder aantrekkelijk maakt. De dollar sloot gisteren in Amsterdam op 1,9737 gulden en daalde in New York verder tot 1,9570 gulden.

De centrale banken grepen vanmorgen het verslechterde dollarklimaat aan voor een tweede ronde van interventies. Onder leiding van de Bundesbank deden naar eigen zeggen de banken van Frankrijk, Zwitserland, Italie, Denemarken, Portugal, Oostenrijk, Noorwegen en Finland mee. Volgens handelaren waren de Nederlandsche Bank en de Bank of England ook in de markt, maar deze gaven geen commentaar. Onder druk van de interventies daalde de dollar verder en noteerde rond het middaguur 1,9555 gulden.

De eerste interventies kwamen onverwacht omdat handelaren veronderstelde dat ze gezien de sterke opmars van de dollar zinloos zouden zijn. Bovendien werd verondersteld dat gewacht zou worden tot het monetaire overleg van de zeven grootste industrielanden aanstaand weekeinde in Washington.