Gronings college houdt zich buiten museumconflict

GRONINGEN, 24 APRIL. Directeur Frans Haks en het bestuur van het Groninger Museum moeten zo snel mogelijk met elkaar om de tafel om een oplossing te zoeken voor het vorige maand gerezen conflict. Dit klemmende beroep doet het college van B en W van Groningen op beide partijen. Het college mengt zich dus niet, zoals Haks had verzocht, in het conflict.

Haks zegde onlangs het vertrouwen in het museumbestuur op, nadat dat had gepleit voor het aanstellen van een zakelijk directeur naast Haks.

Ook zouden de conservatoren meer zeggenschap moeten krijgen over het aankoopbeleid en de inrichting van tentoonstellingen. Haks was hier tegen en sprak van een 'castratie' van zijn functie.

Het museumbestuur hield echter vast aan de komst van een manager. Haks vroeg hierop de subsidienten van het Groninger Museum, de provincie en de gemeente, een doorbraak te forceren in de gerezen patstelling. Het Groninger college vetrouwt erop 'dat overeenstemming mogelijk is', maar B en W menen dat de strijdende partijen zelf de problemen op moeten lossen.