Gelderland: minder ruimte voor ouderen

ARNHEM, 24 APRIL. Het provinciebestuur van Gelderland wil de komende jaren 1.124 plaatsen voor ouderen in verzorgingstehuizen schrappen. Voor sommige gemeenten komt dit neer op bijna een halvering van het aantal verzorgingsplaatsen. Zo moeten de gemeenten Rheden en Rozendaal 407 van een totaal van 990 plaatsen inleveren, Nijmegen 438 van de 1.480 plaatsen.

Het provinciebestuur vindt dat deze gemeenten overbedeeld zijn en wil dat zij voor 1996 het gewenste aantal plaatsen hebben ingeleverd. In feite schrapt het provinciebestuur zelfs 1.476 plaatsen, maar het laat er in sommige gemeenten ook bijkomen.

Gelderland heeft nu nog 15.060 plaatsen in verzorgingshuizen, in 1996 moeten dat er dus 13.936 worden. Volgens Gelders gedeputeerde M. Nagel is de hele herspreidingsoperatie “verantwoord”. Het geld dat vrijkomt door het schrappen van de plaatsen wordt ingezet om nieuwbouw en renovatie te plegen en om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Nagel waarschuwde de rijksoverheid gisteren tijdens de presentatie van de plannen: na de herspreidingsoperatie heeft de Gelderse begroting voor het ouderenbeleid in 1996 nog een tekort van 16,4 miljoen gulden.

Het kabinet heeft toegezegd het ouderenbudget voor de provincies op termijn te verhogen. Dit in verband met demografische ontwikkelingen.

Gelderland hoopt dat die toezegging genoeg geld oplevert om het gat te vullen. Gebeurt dat niet, dan moeten er nog eens 2.100 verzorgingsplaatsen worden geschrapt. “Dan zitten we beneden wat aanvaardbaar is”, aldus Nagel.