Geblesseerde doelman Menzo de volgende op lange Amsterdamse absentielijst; Beenhakker moet improviseren bij Ajax

AMSTERDAM, 24 APRIL. De idealisten moesten volgens Leo Beenhakker gisteravond even alleen naar het resultaat kijken. De technisch directeur probeerde na de magere overwinning op Sparta (1-0) duidelijk te maken dat bij Ajax momenteel als credo geldt: het doel heiligt de middelen. Vandaar dat de landskampioen in De Meer tijdens de abominabele tweede helft slechts dacht aan de inhaalrace op PSV. Tenslotte was een overwinning zonder franje ook voldoende om in het kielzog van de grote concurrent te komen. De ruim 15000 toeschouwers, die voor de tweede keer binnen drie dagen voor een redelijk gevuld stadion zorgden, moesten zich met dat gegeven maar tevreden stellen.

Voor Ajax gold verder als excuus dat de personele problemen zich steeds meer opstapelen. Zonder Roy, Wouters (beiden nog twee duels geschorst), Willems, Pettersson, (beiden last van de buikspieren) en Ronald de Boer (meniscusoperatie) moest Beenhakker improviseren. In het centrum van de aanval kreeg Jonk achter uitblinker Bergkamp de taak van schaduwspits. De Volendammer bracht in de eerste helft met zijn directe spel veel snelheid in de Ajax-aanval. Niet in de laatste plaats omdat hij goed werd gestuurd door Danny Blind die in de herfst van zijn carriere ook als vrije verdediger kwaliteiten blijkt te bezitten. Het tandem Jonk-Bergkamp zorgde voor verrukkelijke combinaties. Althans in de eerste helft, want na rust stond Bergkamp er alleen voor. “Na een uur was de benzine van Wim Jonk op”, constateerde Beenhakker. “Ook hij is nog niet helemaal hersteld van een blessure.”

Beenhakker had Jonk in de laatste fase van de wedstrijd het liefst naar de kant gehaald, maar durfde dat niet aan omdat er al een wissel was verbruikt. Stanley Menzo moest een redding bij een levensgrote kans van Sandel bekopen met een verdraaide enkel en knie. Vandaag zal blijken hoe ernstig de dubbele blessure is. Het ziet er naar uit dat de ziekenboeg bij Ajax verder wordt uitgebreid.

Door het uitvallen van Menzo mocht Edwin van der Sar voor het eerst het doel van Ajax I verdedigen. De lange pupil van keeperstrainer Frans Hoek wordt sinds kort door bondscoach Nol de Ruiter niet meer geselecteerd voor het Olympisch team. De Volendammer Zoetebier staat nu onder de lat in dat vertegenwoordigende elftal, terwijl de PSV'er Wim de Ron de tweede keus is. Van der Sar wordt in Zeist derhalve niet meer gezien als het talent van de toekomst, maar over keepersgeluk bleek hij tegen Sparta in elk geval wel te beschikken. Een vrije schop van Michel Valke belandde in eerste instantie op de paal. Van der Sar dook wel ver, maar te laat zodat de bal via het ijzer tegen zijn rug stuiterde en vervolgens niet in het doel maar net naast rolde.

Frans Hoek over Van der Sar: “Dit was een van de twee situaties waarbij Edwin in actie moest komen. Als je zo weinig te doen hebt is het natuurlijk niet leuk om te debuteren. Of hij al toe is aan het grote werk? Dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Geluk speelt een grote rol. Als die vrije trap van Valke er wel was ingerold dan zouden de kenners ongetwijfeld al negatief hebben geoordeeld.”

Behalve Van der Sar zijn er meer jeugdspelers die momenteel noodgedwongen bij Ajax worden ingezet. Zo heeft Michel Kreek (21) door de absentie van Bryan Roy tijdelijk een basisplaats gekregen. De jonge linksbenige voetballer, een typisch produkt van de befaamde jeugdopleiding in De Meer, staat in een goed blaadje bij Beenhakker.

Kreek mist de passeerbewegingen van Roy, maar compenseert dat met enkele andere positieve eigenschappen. Hij is doelgerichter, vecht voor elke bal en meldt zich vaker in het strafschopgebied. Het was ook Kreek die in de veertigste minuut een voorzet van Van 't Schip terugkopte, waarna Winter de bal hard inschoot (1-0). Kreek: “Ik mis het talent van Roy. Dat moet ik goedmaken met hard werken. Bij Ajax behoort een linksbuiten voor een actie te zorgen. Dat ligt mij niet erg. Ik probeer wel zoveel mogelijk een strakke voorzet te geven.”

Kreek mag dan fungeren als stand-in voor Roy, in de ogen van de technische staf komt hij beter tot zijn recht als linksback of linkshalf. Maar ondanks zijn veelzijdigheid lijkt hij bij Ajax een zinloze strijd te voeren. Want de concurrenten hebben immers allen een aantal interlands achter hun naam staan. Kreek is niettemin vooral geinteresseerd in de linkshalfplaats van Richard Witschge. Hij heeft de hoop om dit veel geprezen talent uit het eerste te verdringen allerminst opgegeven. Kreek: “Volgend seizoen wil ik proberen een basisplaats te veroveren. Waarom zou ik Witschge niet uit het eerste elftal kunnen spelen? Als ik in het tweede team blijf presteren zal hij dat ook moeten doen in het A-elftal.”

Als de grote doorbraak desondanks uitblijft hoeft Kreek niet te wanhopen. Hij is in het bezit van een VWO-diploma. Kreek ventileert een ongewoon geluid voor een voetballer. “Ik overweeg een taal erbij te gaan leren. Ik ben fullprof, maar er blijft nog genoeg vrije tijd over voor een studie.”

    • Erik Oudshoorn