foto:.

foto:

Dit is de Nederlandse directiekamer bij uitstek. Niet modern, niet bijzonder, niet mooi. Alleen de grootte van het bureau en een betrekkelijk riant aantal vierkante meters geven aan dat hier geen doorsnee medewerker zit. En natuurlijk de lederen draaifauteuil. Die is van dr. W.F. Duisenberg, president der Nederlandsch Bank, hoeder van de gulden.

Duisenbergs traditionele oproep tot spaarzaamheid is geen praatje voor de vaak. Uit de ongeinspireerde inrichting van dit werkvertrek blijkt zijn ernst. Het tapijt vertoont sporen van langdurig gebruik, net als de wat sleetse bekleding van de drie lage stoeltjes. Ook de rest van het meubilair is uit een tijd die slechts oudere woninginrichters zich herinneren. Gordijnen ontbreken. De tl-balken in het systeemplafondje werpen ongezellig, maar voldoende licht op het geheel. Alleen een kunstliefhebber zal zich vertwijfeld afvragen of de Breitner aan de wand niet te kort wordt gedaan. De lege schatkist herinnert Duisenberg dagelijks aan de noodzaak de publieke financien op orde te houden. De balans en gewichtjes in het venster hebben geen actuele betekenis. Die zijn van vroeger, toen de waarde van een florijn nog gerelateerd was aan het gewicht van het gebruikte edelmetaal. Tegenwoordig wordt de prijs van de gulden voornamelijk in Duitsland bepaald. Ook dat rechtvaardigt soberheid aan het Frederiksplein. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)