'Einde apartheid aan universiteiten snel te verwachten'

KAAPSTAD, 24 APRIL. Alle rassenscheidingen op Zuidafrikaanse universiteiten behoren “binnenkort” tot het verleden.

Dit heeft de Zuidafrikaanse minister van onderwijs, Louis Piennar bekendgemaakt. De opheffing van de apartheidsbepalingen voor het hoger onderwijs in Zuid-Afrika zal gepaard gaan met het schrappen van het 'quota-systeem', dat de regering in staat stelt invloed uit te oefenen op het toelatingsbeleid van de universiteiten. Een regeringswoordvoerder verklaarde gisteren dat het opheffen van de verordening bedoeld is om de “drempel te verlagen”. De Zuidafrikaanse studentenvakbond (NUSAS) heeft verontwaardigd gereageerd op de aankondiging van Piennar. Volgens de bond kan het beleid alleen maar ingrijpend worden gewijzigd aan de hand van betere onderwijsvoorzieningen en lagere collegegelden voor zwarte studenten.

(AFP, Reuter)