Duitse militairen voor hulpoperatie gearriveerd; VS helpen Koerden in Iran

WASHINGTON- BONN, 24 APRIL. De Verenigde Staten gaan ook hulp leveren aan de Iraakse Koerden die hun toevlucht hebben gezocht in het Iraanse grensgebied met Irak. In Iran zijn inmiddels Duitse militairen gearriveerd, de eersten van mogelijk 2.000 man. Het is de eerste keer sinds de Tweede wereldoorlog dat Duitse grondtroepen buiten NAVO-gebied zijn gestationeerd.

Niet bekend

De relaties tussen Iran en de VS werden in 1979 verbroken in verband met de gijzeling van Amerikaans ambassadepersoneel in Teheran. De gijzeling van Westerlingen onder wie Amerikanen in Libanon staat herstel van de betrekkingen nog in de weg.

Tijdens het indirecte overleg tussen Iran en de VS hebben de Iraanse autoriteiten een gedetailleerde lijst met benodigdheden voor de vluchtelingen ingediend. Washington is nu, volgens een regeringswoordvoerder bezig zijn voorraden te inspecteren om vast te stellen welke goederen op de kortste termijn kunnen worden verzonden.

In Iran zijn inmiddels de eerste 87 Duitse militairen gearriveerd van de in totaal naar schatting 200 man die gaan helpen met de opvang van vluchtelingen. Belgische parachutisten die al eerder waren aangekomen maar in Noord-Iran waren vastgehouden omdat er moeilijkheden met hun papieren waren, zijn nu ook in actie gekomen. De Duitsers en de Belgen zijn de eerste Westerse militairen die sinds de Islamitische Revolutie in 1979 in Iran zijn toegelaten.

Volgens de Duitse grondwet mogen geen gevechtstroepen buiten NAVO-gebied opereren. Omdat het hier om een humanitaire operatie gaat is ditmaal een uitzondering genmaakt.

De radicale Iraanse geestelijke ayatollah Sadeq Khalkhali riep gisteren op tot afwijzing van alle hulp van de Westerse landen, die Irak in zijn oorlog tegen Iran steunden. Hij zei dat Iran in plaats daarvan “in hun gezicht moet spuwen”. “Als Amerika besluit honing in de mond te stoppen van moslims, wees er dan zeker van dat het vergif is en geen honing.”

Ahmed Khomeiny, de zoon van de overleden Opperste leider van Iran, wees tegenlijk elke toenadering tot de Verenigde Staten van de hand.

Hij zei dat dat zou ingaan tegen alle richtlijnen van zijn vader.

(Reuter, AP, AFP)