DSM bouwt nieuwe fabriek in Zuid-Korea

ROTTERDAM, 24 APRIL. Het chemieconcern DSM investeert in Zuid-Korea bijna 200 miljoen gulden in de bouw van een fabriek voor de nylongrondstof caprolactam. Dit heeft de onderneming gisteren bekendgemaakt.

De nieuwe fabriek is een gezamenlijke onderneming van DSM (50 procent), en de Zuidkoreaanse bedrijven Kolon (30 procent) en Nam Hae (20 procent). Hun totale investering bedraagt 200 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 390 miljoen gulden.

DSM is een van 's werelds grootste producenten van caprolactam en heeft daarvoor fabrieken in Geleen en het Amerikaanse Augusta. Om zijn leidende positie te behouden, oordeelt het concern het nodig de markt in het Verre Oosten vanuit een fabriek in die regio te kunnen bedienen.

De plannen daartoe, daterend van 1987, raakten vorig jaar in een stroomversnelling door afsluiting van een licentie-overeenkomst en deelneming van Nam Hae. Dit chemiebedrijf, een grote producent van kunstmest, garandeert de gezamenlijke onderneming grondstoffen en is tegelijk afnemer van het nevenprodukt ammoniumsulfaat. Kolon is een grote fabrikant van synthetische vezels en textiel.

De nieuwe fabriek, Hanhwa Lactam Company genaamd, moet in 1994 produceren. Aanvankelijk zal haar produktie 70.000 ton per jaar bedragen, maar de installatie heeft capaciteit voor het dubbele. De Koreaanse markt voor caprolactam bedroeg vorig jaar 240.000 ton.