Dollarinterventies drukken koersen op effectenbeurs

ROTTERDAM, 24 APRIL. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld tot lager, maar moesten in de loop van de ochtend verder terrein prijsgeven als reactie op de lagere dollar.

AMSTERDAM De koersen op het Damrak stegen gisteren weliswaar enigszins, maar handelaren toonden zich weinig onder de indruk van het herstel. “Ik verwacht dat de koersen zich de komende weken zullen consolideren”, aldus een handelaar van commissionair Van Meer James Capel.

Verscheidene Europese centrale banken verkochten massaal dollars in een gecoordineerde interventie. De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op ruim 1,97 gulden daalde vanmorgen naar een niveau van 1,95 gulden.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 95,4 punten, stond om 13.00 uur op een verlies van 0,5 punt.

Amsterdam is een van de meest dollargevoelige beurzen in Europa. Vooral de meest actieve aandelen zijn bijzonder gevoelig voor schommelingen in de koers van de Amerikaanse munt.

Koninklijke Olie, dat gisteren een een hoogterecord bereikte van 159,10 gulden, moest licht terug als gevolg van winstnemingen. Het oliefonds stond om 12.30 uur op een verlies van een gulden.

“Koninklijke staat plotseling onder zware druk”, aldus een handelaar van Barclays de Zoete Wedd.

De chemiefondsen Akzo en DSM, die de afgelopen tijd terrein moesten prijsgeven, wisten zich gisteren weer licht te herstellen. Akzo sloot twintig cent hoger op 112,10 gulden, DSM won negentig cent op 109,70.

Maar commissionairs achten een verdere neerwaartse correctie van beide fondsen “zeker niet uitgesloten”. Akzo was om 12.30 uur 0,80 gulden lager op, vooruitlopend op de kwartaalresultaten die vanmiddag werden gepubliceerd.

Akzo-topman A. Loudon zei in februari dat het resultaat over het eerste kwartaal dit jaar lager zou uitkomen dan over dezelfde periode vorig jaar (201,7 miljoen gulden). Merchant bank Pierson Heldring & Pierson verwacht dat de winst per aandeel Akzo over het eerste kwartaal is uitgekomen op 3,30 gulden, tegen 4,54 in dezelfde periode vorig jaar.

Commissionair CLN Oyens & Van Eeghen meent dat de groei bij Akzo op langere termijn structureel lager zal zijn die van veel andere chemische concerns, waaronder DSM. CLN wijst op de samenstelling van Akzo's produktenpakket, dat veel meer dan andere chemieconcerns leunt op produkten waarvoor de vooruitzichten somber zijn, zoals chloor en chloorhoudendeprodukten

De koerswinst van het bedrijvenconglomeraat Internatio-Muller, dat gisteren 2,50 gulden hoger sloot op 82,50 gulden, was om 12.30 uur verder opgelopen met een gulden. Beleggers verwelkomen de plannen van Internatio te stoppen met de activiteiten in transport en informatica en zich te concentreren op twee kernactiviteiten: technisch installatiewerk en handel.

Op de lokale markt was de BAM Groep (bouwnijverheid) een gunstige uitschieter. BAM, dat gisteren sloot op 81 gulden, noteerde om 12.30 uur acht gulden hoger, een winst van tien procent. De beurs was aangenaam verrast door het bericht dat het bouwbedrijf vorig jaar netto 25 miljoen gulden verdiend, 20 procent meer dan in 1989.

De Nederlandse staatsobligaties noteerden vanmorgen licht hoger, na de forse winsten gisteren. Maar handelaren bespeurden geringe activiteit en zeiden het enthousiasme voor de nieuwe toonbanklening met een ongewoon lange looptijd van 15 jaar grotendeels was weggeebt.

NEW YORK Na drie achtereenvolgende dagen van koersdalingen sloten de koersen op Wall Street gisteren moeizaam hoger. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot drie punten hoger op 2.930, na een verlies van meer dan 75 punten sedert vrijdag.

Beleggers putten enige hoop uit opmerking van Alan Greenspan, voorzitter van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, dat de Amerikaanse economie nog steeds afglijdt en de Fed daarom alle opties open houdt bij de rentepolitiek.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen praktisch onveranderd bij geringe omzetten. Market-makers wachtten tevergeefs op nieuws dat de aandelenprijzen zou stimuleren of drukken. Het farmaciefonds Glaxo steeg 18p op 1,094p, als reactie op een koopadvies van commissionair Warburg Securities. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.503,8 punten, stond om 12.30 uur op een verlies van 7,2 punt.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen scherp hoger, maar moesten later weer terrein prijsgeven bij gebrek aan vervolgorders. Handelaren noemden technische factoren de belangrijkste drijvende factor achter de kooplust. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.597,05, noteerde om 12.30 uur 1,22 punt hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen licht lager na dunne handel. Beleggers stellen hun beslissingen uit in afwachting van een korte vakantieperiode die volgende week in Japan begint en een bijeenkomst van de de G-7 (de zeven meest geindustrialiseerde landen).

Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 161,36 op 26.330,21 punten, bij een aandelenomzet van 350 miljoen stuks.