Cao-gesprek Hoogovens nog muurvast na staking

BEVERWIJK, 24 APRIL. Bij Hoogovens is na de grote onduidelijkheid over het succes van de 24-uurstaking van gisteren, vandaag een tijdelijke wapenstilstand ingetreden. Maar van nieuwe onderhandelingen is geen sprake.

Ook na de staking van gisteren blijft onduidelijk welke partij aan de winnende hand is. Het idee van de directie van Hoogovens om een bemiddelaar in te schakelen is door eerste onderhandelaar van de Industriebond FNV J. Schalkx afgewezen. Hij meent dat het conflict dermate simpel is dat een bemiddelaar absoluut overbodig is. Het actiecomite van de bond bespreekt vandaag een draaiboek voor nieuwe acties. Eerder al kondigde de bond aan dat in het geval er geen goede CAO-afspraken worden gemaakt, na 1 mei een algemene staking zal worden uitgeroepen.

De Industriebond FNV meldt dat gisteren in totaal 1300 werknemers van Hoogovens zich als staker hebben laten inschrijven en spreekt van een 'redelijk succes'. Daartegenover staat de mededeling van de directie dat slechts 900 man actief hebben meegedaan oftewel vijf procent van het totaal van 16.500 werknemers bij het staalbedrijf. “Hieruit blijkt dat het overgrote deel van het personeel gisteren gewoon heeft gewerkt. Wij vatten dit op als een signaal dat het overgrote deel van de werknemers het laatste bod van de directie redelijk vindt”, zo zei een woordvoerder van de directie vanochtend. Volgens hem zijn de bonden van de onderhandelingstafel weggelopen en is het aan hen om de gesprekken met de directie te hervatten. Bij de bonden is men dit vooralsnog niet van plan. Daar is het wachten op een beter bod van de directie.

De verwarring over het succes van de actie liep gisteren zo hoog op dat de directie uiteindelijk journalisten op het terrein toeliet om hen met eigen ogen te laten zien dat de produktie gewoon doorging. In de continu-gietfabriek bleek gewoon te worden gewerkt. Maar volgens vakbondsvertegenwoordigers is dat logisch. “De gietfabriek is de laatste schakel in het produktieproces en gaat er dus ook als laatste pas uit. Wat ze je niet hebben laten zien is het begin van het proces, bij de zuurstoffabriek bijvoorbeeld”, zo zei een van hen.