Ahrend vindt twee partners over de grens

ROTTERDAM, 24 APRIL. Ahrend (kantoorinrichting) gaat samenwerken met twee buitenlandse bedrijven in de branche. Voorlopig gaat het om een technische samenwerking, maar verdergaande samenwerking wordt niet uitgesloten.

Dit zei directeur drs. J.C. Koenders gisteren in zijn toelichting op de eerder bekendgemaakte jaarcijfers. In maart zei bestuursvoorzitter drs. R.F.W. van Oordt van grootaandeelhouder Buhrmann-Tetterode (BT) dat Ahrend moet internationaliseren om het hoofd boven water te houden. Koenders ontkent dat Ahrend opdrachten van BT uitvoert.

Koenders: “Buhrmann-Tetterode heeft alleen certificaten van aandelen zonder enig stemrecht. Ze zijn dus niet meer dan grootcertificaathouder”. Al twee jaar heeft Ahrend onenigheid met BT welke laatste bedrijf ongeveer de helft van de certificaten van aandelen heeft opgekocht. Deze worden sinds mei 1986 verhandeld op de Amsterdamse beurs.

Koenders: “Het enige waar we het met Buhrmann-Tetterode over eens zijn is dat we niet via de pers moeten communiceren”. Het enige dat hij verder kwijt wil is dat “geen concrete oplossing in zicht is”.

Overigens komt Ahrend zelf ook tot de conclusie dat internationalisatie op termijn nodig is, maar komt dat idee niet van BT. Zo begon Arhend volgens Koenders al in 1987 besprekingen met de Franse kantoorinrichter Guilbert waarvan de directeur gisteren op de persconferentie aanwezig was. Binnen enkele weken wordt een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Koenders: “De Nederlandse markt deed het afgelopen jaar zeer goed, mede dankzij een aantal grote projecten. Vooral bedrijven in de dienstensector hebben de laatste tijd kantoren opgezet die nu ingericht worden. Op termijn verwachten we een afvlakking van de Nederlandse markt en moeten we meer over de grens kijken”.

De omzet van Ahrend steeg in 1990 ten opzichte van het voorgaande jaar 24,4 procent naar 526,8 miljoen gulden. De netto winst nam met 10,3 procent toe tot 29,5 miljoen gulden. Het aantal werknemers steeg van 1.711 naar 1.880.