Aardschok Costa Rica eist 79 doden, duizenden dakloos

SAN JOSE, 24 APRIL. De aardbeving in Costa Rica en het noorden van Panama heeft tot nu toe aan 79 mensen het leven gekost. Omstreeks 800 mensen zijn gewond en naar schatting 15.000 mensen in het getroffen gebied raakten dakloos.

De door de Costa-Ricaanse president Rafeal Calderon gevraagde internationale hulp begint langzaam op gang te komen. De Verenigde Staten, Groot-Brittannie, Nicaragua, Mexico en Venezuela hebben hulpgoederen gestuurd. De VS zonden militaire helikopters die in de door de aardschokken geisoleerde gebieden kunnen worden ingezet. Een groep van 15 Britten is gisteren vertrokken om in de puinhopen van ingestorte gebouwen naar overlevenden te zoeken. Gevreesd wordt dat het totale aantal slachtoffers van de beving (omstreeks 7,2 op de schaal van Richter) nog verder stijgt.

Onder Latijns-Amerikaanse continent liggen zeer actieve zogeheten tectonische schollen, aardlagen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Met een zekere regelmaat treden aan de oppervlakte daarom aardbevingen op. De beving waardoor Costa Rica en Panama maandagmiddag om 16.00 plaatselijke tijd werd getroffen was de krachtigste sinds 1986, toen in El Salvador 1.500 mensen werden gedood.

Puerto Limon, de belangrijkste Costa-Ricaanse havenstad aan de Caribische kust werd zwaar getroffen. Huizen stortten in, telefoonverbindingen vielen uit en de zee trok zich dertig meter terug, waarna vloedgolven schade aanrichtten op laaggelegen delen van de kust. Na de eerste beving werden nog bijna 300 naschokken geregistreerd. (AP, UPI)