Weinig samenhang in Klasgenoten met De Groot

Klasgenoten, RTL 4, 21.20-22.15u.

De gedachte achter het programma Klasgenoten laat zich goed verdedigen: ooit hebben zo'n twintig leerlingen in een schoolklas allemaal dezelfde toekomstmogelijkheden gehad - hoe blijken ze die, vele jaren na dato, te hebben benut? In de uitvoering van presentator Koos Postema en producent-regisseur Jef Rademakers wordt dat thema echter zelden goed uitgewerkt; vaak blijft het steken in gegiebel, door-elkaar-geroep en het ophalen van triviale herinneringen. Vorige week gold dat helaas ook voor de Filmacademie-lichting 1962-1964, met Boudewijn de Groot en Pim de la Parra op de voorste bank en heel wat huidige filmers en tv-makers om hen heen. Postema werkte het lijstje van zijn research-team af en wierp de gespreksonderwerpen op, zonder enig onderling verband of logische overgang. Jullie hebben het blad Skoop opgericht, wie verzon de naam? Dat was X. Volgende vraag: wie weet nog waar hij was toen Kennedy werd vermoord? Een paar korte antwoorden. Verder weer: wie zag de latere zelfmoord van Adriaan Ditvoorst toen al aankomen?

Een hoop los zand, zonder een poging om er een afgerond verhaal van te maken. Maar de makers hadden dit keer zoveel materiaal dat ze besloten er twee afleveringen van te maken, zodat het deel wat-is-er-van-hen-geworden vanavond wordt uitgezonden. Ik blijf (misschien tegen beter weten in) optimistisch over het resultaat, want het is op zijn minst intrigerend te horen hoe twee van de ex-leerlingen uit die sfeer van nouvelle vague-bewondering uiteindelijk bij de programmadienst van de EO verzeild raakten.

    • Henk van Gelder