Weer een nieuwe nederzetting in bezet gebied

TEL AVIV, 23 APRIL. Gush Emuniem, het nationalistische Verbond der Getrouwen, heeft vannacht in het geheim een nieuwe nederzetting - Talmon Beth - op de bezette Westelijke Jordaanoever gesticht.

De nog slechts uit enkele caravans bestaande vestigingsplaats, tien kilometer ten westen van Ramallah, verrees voor het derde bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, aan Israel. Tijdens zijn voorgaande bezoek werd nabij Ariel de nederzetting Revava uit de grond gestampt. Het bezoek van Baker, dat vanavond zou beginnen, is overigens tot donderdag uitgesteld wegens een onverwachte trip van de minister naar Moskou.

Gush-Emuniem-woordvoerders ontkennen dat het om een nieuwe nederzetting gaat. Volgens hen is er slechts sprake van “verdikking”

van de bestaande nederzetting Talmon.

De krant Ha'arets meldt vandaag uit bronnen in Washington dat het Saoedische besluit niet deel te nemen aan een regionale vredesconferentie is ingegeven door vrees door de Israelische nederzettingenpolitiek in verlegenheid te worden gebracht. De Saoedische minister van buitenlandse zaken, prins Saud al-Faisal, onderstreepte gisteren echter na een gesprek met Baker in Jeddah de Amerikaanse inspanningen te steunen om op korte termijn een vredesconferentie te beleggen.

In een vraaggesprek met Le Monde heeft premier Yitzhak Shamir gezegd “nooit de (bezette) gebieden te zullen opgeven”. “Ik zou niet in het nationale bewustzijn willen worden herinnerd als iemand die goedkoop een deel van Israel heeft verkocht.” Shamir sluit echter niet uit dat zijn opvolgers, als hij over vijf jaar van het politieke toneel is verdwenen, wel land zullen opgeven voor vrede. Na vijf jaar Palestijnse bestuursautonomie kunnen volgens hem - “ik zeg de waarheid” - Israeliers en Palestijnen over alle oplossingen onderhandelen.

Met Baker in aantocht organiseert de beweging Vrede Nu een protestdemonstratie onder de slagzin “zeg ja tegen de vrede” bij de woning van Shamir in Jeruzalem. Vrede Nu speelde in psychologisch opzicht een belangrijke rol in het Israelisch-Egyptische vredesproces.

Tot zover onze correspondent.

    • Salomon Bouman