Visumloze Belgische para's vast in N-Iran

BRUSSEL, 23 APRIL. De top van het Belgische ministerie van landsverdediging was vanmorgen in spoedvergadering bijeen om te onderzoeken hoe het mogelijk is dat de 38 para's die hulpgoederen naar Iran hebben getransporteerd nog steeds vastzitten op het vliegvel Urumiyeh in het noorden van Iran.

De Belgische militairen vertrokken zondag naar Iran met vier C-130 transportvliegtuigen met aan boord een hulpzending tenten, bedden en dekens van de Europese Gemeenschap. De Iraanse autoriteiten gaven de Belgen echter geen toestemming om hun goederen verder het land in te brengen en een vluchtelingenkamp op te zetten omdat ze geen visum bij zich hebben.

Wel mochten de Belgische militairen het vliegveld verlaten om de nacht door te brengen in het stadion van Urumiyeh. Maandagmorgen werden ze onder bewaking van Iraanse militairen naar de luchthaven teruggebracht.

Volgens een woordvoerder van minister van buitenlandse zaken Marc Eyskens berust de Iraanse maatregel tegen de Belgische militairen op een communicatiestoornis tussen het Iraanse ministerie van buitenlandse en dat van binnenlandse zaken. Dat laatste had verzuimd voldoende instructies te geven aan de plaatselijke autoriteiten in Urumiyeh. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van landsverdediging zei te hopen dat de problemen in de loop van de dag worden opgelost.

Intussen brengt de Belgische minister van landsverdediging, Guy Coeme, wel een - vlekkeloos verlopend - bezoek aan de Golf. Hij zwaaide gisteren in Bahrein lof toe aan de bemanning van het Belgische fregat Wielingen, dat de afgelopen maanden in het Golfgebied heeft rondgevaren in verband met de controle op het embargo tegen Irak. De afgelopen maanden getuigden de Belgen, zo meldt de correspondent van het Belgische blad De Standaard “overal waar ze aanlegden van een voorbeeldig gedrag en oogstten zij lof voor hun professioneel werk”.