Siemens vooral in nieuwe deelstaten

Het elektro-concern Siemens heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar (1 oktober tot en met 31 maart) voor 41,4 miljard dollar aan orders ontvangen, 15 procent meer dan in de eerste helft van het vorige boekjaar. In eigen land werd er 30 procent meer bij Siemens besteld waarvan het merendeel betrekking had op de nieuwe oostelijke deelstaten.

Siemens boekte een halfjaaromzet van 33,1 miljard mark, negen procent meer dan in de eerste helft van het boekjaar 1989-90. De concernwinst over deze zes maanden kwam na belastingen uit op 793 miljoen mark, een stijging van zes procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Voor de computertak Siemens Nixdorf die vorig jaar ontstond, heeft de eerste helft van het lopende boekjaar een verlies opgeleverd van 380 miljoen mark. Bedacht moet worden dat Nixdorf werd overgenomen incluis een groot verlies. Bij Siemens Nixdorf werken ruim 52.000 mensen, waarvan 37.600 in Duitsland.

Siemens Nixdorf had ongeveer 5,6 miljard mark omzet, tien procent minder dan de omzet van de twee afzonderlijke ondernemingen in de vergelijkbare periode van een jaar eerder.