Presidium waarschuwt tegen burgeroorlog Joegoslavie

BELGRADO, 23 APRIL. De toestand in Joegoslavie is “dramatisch verslechterd” tot een punt waarop etnische problemen op “een gewapend treffen en een burgeroorlog” kunnen uitlopen. Dat heeft het Joegoslavische staatspresidium, het collectieve staatshoofd van het land, gisteren geschreven in een rapport aan het federale parlement.

In het rapport riep het staatspresidium de federale regering op haar autoriteit in het land en de “traditionele rol” van het federale leger te herstellen. Hoe de regering dat zou moeten doen werd niet meegedeeld; in Belgrado wordt verwacht dat Borisav Jovic, de voorzitter van het staatspresidium, dat vandaag in een toespraak tot het federale parlement zal doen.

Volgens het staatspresidium zijn er “dringende maatregelen” nodig om de orde in het land te herstellen. “De ernstige politieke en veiligheidssituatie wordt gekenmerkt door inter-etnische en inter-republikeinse conflicten die een kritiek punt hebben bereikt, van waaruit ze snel kunnen escaleren tot een gewapend conflict van wijdere omvang”, zo stelde het staatspresidium. De crisis wordt nog verergerd door de “extreem moeilijke toestand van de economie, die steeds sneller afstevent op een algehele ineenstorting”. Het staatspresidium identificeerde diverse streken in Joegoslavie waar de situatie uit de hand dreigt te lopen, zoals Kosovo, de Zuid-Servische streek Sandzak en Bosnie-Herzegovina.

De waarschuwing komt aan het begin van een belangrijk debat in het federale parlement, waarin over de toekomst van de Joegoslavische federatie kan worden beslist. Vorige week vrijdag presenteerde de federale premier, Ante Markovic, nieuwe voorstellen voor economische hervormingen; als die worden afgewezen door de republieken, lijkt het gedaan met de toch al ernstig aangetaste autoriteit van de federale regering. (Reuter, AP)