'Parlementariers in dienst geheime politie'

SOFIA, 23 APRIL. Een Bulgaars blad heeft gisteren de namen afgedrukt van 32 parlementariers die in het verleden met de geheime politie zouden hebben samengewerkt.

Naar aanleiding van de publikatie nam de vice-voorzitter van de parlementscommissie die een onderzoek instelt naar de antecedenten van de leden van het parlement, ontslag.

Het dagblad Fax, opvolger van het orgaan van de jeugdorganisatie van de communistische partij, drukte gisteren zonder bronvermelding de namen af van de 32 parlementariers die de geheime politie ten tijde van het socialistische bewind informatie zouden hebben verschaft; van hen zijn 18 lid van de Unie van Democratische Krachten (SDS), de voormalige democratische oppositie. Vijf van hen zijn lid van de Beweging voor Rechten en Vrijheden (de partij van de Turkse minderheid), twee maken deel uit van de fractie van de boerenpartij BZNS, en vijf van die van de Bulgaarse Socialistische Partij (BSP), de vroegere communistische partij. De twee resterende parlementariers zijn onafhankelijk.

De namen zijn waarschijnlijk afkomstig uit de dossiers van de geheime politie die inmiddels aan de commissie van onderzoek van het parlement zijn overhandigd. Zondag nog had president Zjelev van Bulgarije een dringend beroep gedaan op alle media, de namen niet af te drukken voordat de commissie haar onderzoek zou hebben voltooid; hij dreigde media die de waarschuwing zouden negeren met juridische vervolging.

Gisteren kondigde de openbare aanklager in Sofia een onderzoek aan naar het 'lek'; volgens de openbare aanklager kunnen de verantwoordelijken voor de publikatie in Fax worden beschuldigd van het verraden van staatsgeheimen.

Onder de namen die in Fax werden afgedrukt bevinden zich die van Petar Beron, die in december al als leider van de SDS aftrad nadat was onthuld dat hij met de geheime politie heeft samengewerkt, Georgi Markov, de 'chef-strateeg' van de SDS, de acteur Todor Kolev en metropoliet Pankrati, de orthodoxe bisschop van Stara Zagora. (AFP, Reuter)