Nederlaag Kohl speelt rol; D-mark zwak, dollar nadert twee gulden

ROTTERDAM, 23 APRIL. De koers van de D-mark is gisteren ten opzichte van de dollar verder gedaald na de verkiezingsnederlaag van bondskanselier Kohl zondag bij de deelstaatverkiezingen in Rhijnland-Palts.

De dollar steeg gisteren in New York tot 1,7620 D-mark en liep vanochtend licht terug tot 1,7540. Vlak voor het weekeinde was nog 1,7360 D-mark nodig om een dollar te kopen. Naast de verkiezingsnederlaag speelt ook een verminderd vertrouwen in de Duitse economie een rol.

Omdat de gulden aan de D-mark is gekoppeld wordt de Amerikaanse munt ook in guldens snel duurder. Rondom het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,9845 gulden na gisteren in New York op 1,9875 gulden te zijn gesloten. Vorige week donderdag sloot de Amerikaanse munt in Amsterdam nog op 1,8920 gulden, bijna een dubbeltje minder.

Terwijl de D-mark verzwakt, wint de dollar aan kracht. Handelaren houden er steeds sterker rekening mee dat de Amerikaanse rente niet verder zal dalen. De Washington Post schreef donderdag dat het Amerikaanse stelsel van Amerikaanse banken (Fed) meent dat een renteverlaging overbodig is. De economie toont al verschijnselen van herstel in welk geval een renteverlaging op termijn vooral een inflatieverhoging tot gevolg zou hebben, wat de Fed wil voorkomen. De rente speelt een belangrijke rol bij de koers van een munt omdat beleggers de munt moeten kopen om van de rente te kunnen profiteren.

Aandelenhandelaren op Wall Street hoopten juist op een Amerikaanse renteverlaging omdat daarmee het beleggen in aandelen als alternatief voor rentenieren aantrekkelijker wordt. Die verwachting stuwde de koersen op Wall Street vorige week woensdag voor het eerst door de magische grens van 3.000 punten. Sindsdien zijn de aandelen gedaald en sloten gisteren op 2.927,72 punten.