Maandagavond-protest in Leipzig verdwijnt

LEIPZIG, 23 APRIL. Aan de laatste zogenoemde 'maandagdemonstratie' in de Oostduitse stad Leipzig hebben gisteravond slechts enkele honderden mensen deelgenomen. Enkele leden van de 'coordinatie' deelden de aanwezigen mee dat de demonstraties, waarbij een maand geleden nog ongeveer 80.000 mensen protesteerden tegen de economische politiek van Bonn en het aftreden eisten van kanselier Kohl, voorlopig niet meer worden gehouden.

De demonstraties waren een herleving van de betogingen waarmee eind 1989 het einde van de communistische DDR werd ingeluid. Na de moord op de voorzitter van de Treuhand - die het Oostduitse bedrijfsleven reorganiseert - hadden de grote vakcentrales zich al teruggetrokken uit de organisatie van de betogingen. De overgebleven initiatiefnemers, met name de burgerbewegingen Neues Forum en Bundnis '90, waren de afgelopen weken intern verdeeld over voortzetting van de demonstraties. Het aantal deelnemers liep intussen gestaag terug.

Gisteravond was dan het punt bereikt waarop het aantal journalisten en veelal uit West-Duitsland gekomen uitdelers van vlugschriften van kleine politieke groeperingen enerzijds en het aantal demonstranten anderzijds elkaar ongeveer in evenwicht hielden.

De organisatoren zagen af van de traditionele rondgang door de stad. In plaats daarvan begaf een deel van de demonstranten zich naar het gebouw van de plaatselijke krant Leipziger Tageblatt. Die krant is voor de helft in eigendom gekomen van het Springer-concern, tevens uitgeefster van het rechtse sensatieblad Bildzeitung. Na aan de gevel van het gebouw een spandoek te hebben opgehangen waarop de bevolking van Leipzig werd opgeroepen het Leipziger Tageblatt niet langer te lezen, gingen de demonstranten vreedzaam uiteen.