Kon. Olie floreert en Fokker herstelt zich op positief Damrak

ROTTERDAM, 23 APRIL. In navolging van alle Europese beurzen herstelde ook de Amsterdamse effectenbeurs zich van het slechte begin van de week. De aandelenkoersen op het Damrak openden hoger bij dunne handel en handelaren voorspelden ook voor Wall Street herstel. Sterke Olies sprongen het meest in het oog.

.

AMSTERDAM Handelaren op de Amsterdamse effectenbeurs keken vanmorgen bij opening van de markt meer naar het herstel in Londen dan naar de derde opeenvolgende zwakke dag op Wall Street. De aandelenkoersen veerden op door een zich sterk handhavende dollar en de goede stemming op de andere Europese beurzen. Ook de vanmorgen aangekondigde staatslening met de zeldzaam lange looptijd van 15 jaar inspireerde de markt.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren nog 1,9 punten lager sloot op 94,1, stond om 12.30 uur precies een punt hoger op 95,1 punten.

De koersen van de internationals herstelden zich van de slechte dag die zij gisteren hadden. De koers van Koninklijke, die gisteren met een dubbeltje daalde tot 156,10 gulden, noteerde rond het middaguur een winst van 2,80 gulden op 158,90 gulden. Ook Unilever deed het goed met 1,10 gulden winst op 166,40 gulden. De Amsterdamse uitgever VNU steeg 2,20 gulden naar 89,20 gulden rond het middaguur.

Het chemiefonds Akzo won vanochtend aanvankelijk vijf dubbeltjes maar zakte later weer wat terug naar een winst van drie dubbeltjes rond het middaguur op 112,20 gulden. DSM, dat gisteren 1,80 gulden moest prijsgeven, won vanmorgen 1,10 gulden op 109,90 gulden.

Vliegtuigbouwer Fokker, dat dit weekeinde werd opgeschrikt door berichten dat American Airlines de 75 opties op Fokker 100 vliegtuigen niet in kooporders zal omzetten, herstelde zich vandaag van het verlies van gisteren toen de koers 1,70 gulden verloor en sloot op 31,30 gulden. Na ontkenning van de geruchten door de top van American Airlines veerde de koers weer op en maakte Fokker het verlies van gisteren in een keer weer ongedaan. Rond het middaguur stond de koers 1,90 gulden hoger op 33,20 gulden.

De Nederlandse staatsobligaties openden vanmorgen hoger in levendige handel na de aankondiging van de Staat van een nieuwe langlopende staatslening (15 jaar) met een rente van 8,5 procent. In het verleden waren staatsleningen van tien jaar normaal. De lening werd gunstig ontvangen. Vooral pensioenfondsen reageerden enthousiast.

De stijging van de dollarkoers werd vanochtend een halt toegeroepen door massale interventies van een groot aantal Europese centrale banken onder leiding van de Bundesbank. De koers van de Amerikaanse munt, die maandag sloot op 1,9805 gulden, stond rond het middaguur op 1,9760 gulden. De zwakke Duitse mark blijft een positief effect op de dollar hebben.

NEW YORK De verliezen bleven zich ook gisteren nog opstapelen op de effectenbeurs van Wall Street. Schoot het Dow Jones gemiddelde van 30 toonaangevende industriele fondsen vorige week nog door het historische hoogtepunt van 3000 punten, nu zakt Wall Street geleidelijk weg. Winstnemende beleggers, die steeds kritischer naar de economische situatie van het land kijken, trokken de aandelenkoersen omlaag.

De Dow Jones sloot voor de derde achtereenvolgende keer lager op 2927,72, een verlies van 37,87 punten ten opzichte van gisteren.

LONDEN De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Londen openden vandaag licht hoger bij groeiende omzetten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2490,8 punten, stond om 12.30 uur 16,3 punten hoger op 2507,1 punten.

FRANKFURT De koersen op de effectenbeurs van Frankfurt openden vanmorgen sterker in een technische reactie op de scherpe verliezen van gisteren naar aanleiding van de slechte resultaten van de regeringspartij CDU in de verkiezingen van de deelstaat Rijnland Palts.

Ook hier lijken handelaren zich niet zoveel aan te trekken van het zwakkere Wall Street en verwachten zij dat het verval van de Amerikaanse effectenmarkt van korte duur zal zijn.

Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 27 punten lager sloot op 1.572 punten, stond om 12.30 uur 19,43 punten hoger op 1.591,34 punten.

TOKIO De aandelen op de effectenbeurs van Tokio sloten vanmorgen hoger en maakten zo een einde aan drie slechte dagen. De zwakke prestaties van Wall Street en Londen en een slappe yen hadden bij opening van de handel nog een negatieve invloed. Daarna trokken investeerders de markt omhoog.

Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 254.56 punten hoger op 26.491,57 bij een aandelenomzet van 360 miljoen stuks.