Kohl ziet geen reden voor verandering

BONN, 23 APRIL. Kanselier Helmut Kohl ziet ondanks de “bittere nederlaag” van de CDU in de regionale verkiezingen in zijn thuisstaat Rijnland-Palts, zondag, geen reden om de Duitse regeringspolitiek te veranderen. Wel moet die politiek “helderder” worden gepresenteerd, zei hij gisteren.

Nu de SPD de meerderheid in de Bondsraad heeft is voor haar ook “een nieuwe verantwoordelijkheid” ontstaan, aldus Kohl. SPD-voorzitter Hans-Jochen Vogel zei gisteren dat hij de herwonnen meerderheid van zijn partij in de Bondsraad ziet als een mogelijkheid om het “sociale gehalte” van het beleid in de vroegere DDR te versterken.

“Ik ben de politiek niet moe, ik heb in mijn loopbaan wel vaker verloren, ik word daarvan eerder vechtlustig”, zo weersprak de kanselier speculaties dat hij op termijn zou willen vertrekken. Zulke speculaties had hij in de hand gewerkt door onlangs alvast hardop te zeggen dat hij minister Wolfgang Schauble (CDU, binnenlandse zaken) ziet als zijn opvolger als kanselier en partijleider.

Schauble, die na een moordaanslag vorig najaar in een rolstoel zit en blijvend invalide is, wil komende zomer beslissen of hij eind dit jaar het fractieleiderschap van de CDU in de Bondsdag (tot 1994) op zich neemt (in plaats van de pas voor een jaar gekozen Dregger). Kohl is in Duitse media, en ook binnen de CDU, gekritiseerd omdat hij met zijn opmerkingen Schauble zo vroeg onder druk heeft gezet. CSU-voorzitter Theo Waigel, minister van financien in Bonn, noemde “de voortijdige discussie” over Kohls opvolging gisteren een van de oorzaken van de “catastrofale nederlaag” van de CDU in Rijnland-Palts. Hij behield zich nu ook het recht voor om misschien alsnog met zijn CSU in de vroegere DDR actief te worden.

Over pleidooien van Heiner Geissler, de vroegere secretaris-generaal van de CDU, voor meer discussies binnen de partij over de inhoud van haar politiek, voor een nieuw strategiedebat en sterkere thematische profilering, zei Kohl: “We moeten dichter bij de wensen van de burgers blijven, maar een permanent debat (daarover) tussen partij, bondsdagfractie en regering zouden onze kiezers niet op prijs stellen”.

De CDU-premier in Rijnland-Palts, de 61-jarige Carl-Ludwig Wagner, heeft consequenties getrokken uit zijn nederlaag van zondag (van 45,1 naar 38,7 procent). Hij kondigde gisteren zijn vertrek uit de politiek aan. De 43-jarige sociaal-democraat Rudolph Scharping, de grote winnaar van zondag (van 38,8 naar 44,8), heeft de FDP (6,9) en de Groenen (6,4) intussen elk voor onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie in Mainz, de hoofdstad van de deelstaat, uitgenodigd. Beide partijen, die elkaar van samenwerking uitsluiten, hebben direct positief op de uitnodiging gereageerd.

    • J.M. Bik