Japanse mijnenvegers naar de Golf

TOKIO, 23 APRIL. “Het sturen van mijnenvegers naar de Golf is het beste wat Japan kan doen”, vindt Masakichi Inoki, voormalig hoofd van de Japanse Akademie voor de Zelfverdedigingsmacht, het Japanse leger. “Niet alleen omdat de operatie vredelievend van aard is, wat goed uitkomt in verband met Japans pacifistische grondwet, maar ook omdat onze mijnenvegers zeer goed zijn. We hebben immers na de oorlog ruime ervaring opgedaan toen we de mijnen op moesten vissen die we zelf rondom Japan hadden gestrooid”, zegt hij.

Als het aan de Japanse regering en de regerende Liberaal-Democratische Partij ligt, vertrekt vrijdag een vloot van zes marineschepen richting Golf voor een mijnenveegoperatie. Het bevoorradingsschip Tokiwa is al onderweg van Yokohama naar de marinebasis Kure in het zuiden van Japan. Daar verzamelen zich ook de vijf mijnenvegers, een grote van 2.000 ton en vier kleinere van tussen de 450 en de 490 ton. Het definitieve kabinetsbesluit wordt morgen verwacht, na een vergadering van Japans veiligheidsraad.

Het nieuwste plan van de Japanse regering om in een of andere vorm een concrete inspanning te leveren aan de Golfoorlog volgt op mislukte pogingen van premier Toshiki Kaifu om landtroepen van Japans Zelfverdedigingsmacht voor niet-militaire doeleinden naar het Golfgebied te sturen en om vliegtuigen van de luchtmacht in te zetten voor het vervoer van vluchtelingen. Een eerder plan om mijnenvegers naar het Golfgebied te sturen, in 1987 ten tijde van de oorlog tussen Irak en Iran, strandde omdat het een gebied in oorlog betrof.

Hoewel dit argument nu niet opgaat, zijn er weinigen zo enthousiast als Inoki over het sturen van mijnenvegers. Naruhiko Ito, professor in de sociologie van de Chuo-universiteit, is bang dat Japan de kritiek van andere Aziatische landen over zich af zal roepen als Japanse marineschepen buiten Japans territoriale wateren opereren. “De LDP probeert het te verkopen als Japans bijdrage aan de internationale inspanningen. Maar noch de VS noch de VN hebben Japan om mijnenvegers gevraagd”, stelt Ito vast.

    • Elbrich Fennema