Irritatie over staking bij Hoogovens

BEVERWIJK, 23 APRIL. Liggen de Hoogovens nu wel of niet plat? “Ja”, zegt de Bond. “Nee”, zegt de directie. “Ik zou het je niet kunnen vertellen”, zegt een veiligheidsbeambte aan de hoofdpoort van Hoogovens.

Voor de niet-deskundige buitenstaander is er geen touw aan vast te knopen. Aan de hoofdpoort is het een komen en gaan van auto's en op het fabrieksterrein roken de schoorsteenpijpen als immer. Maar dat hoeft helemaal niets te betekenen. De vanochtend om zes uur door de bonden FNV en CNV afgekondigde 24-uurstaking heeft volgens een opgaaf van de Bond bijna negenhonderd ingeschreven stakers opgeleverd.

Vooral op strategische punten in het bedrijf zouden de werknemers het werk hebben neergelegd. Zoals bijvoorbeeld bij de zuurstoffabriek waardoor ook de ovens vier, vijf en zes moeten worden afgeregeld. Maar ook andere afdelingen legden het werk neer. Het railvervoer, de bedrijfsgezondheidsdienst, alle dagdiensten, de mobiele vaklieden, de walserijen en het personeel in de haven een en twee. Daarbij moeten nog de middag- en avondploeg worden geteld.

Eerste onderhandelaar J. Schalkx van de Industriebond FNV zegt dat het kader van Hoogovens volstrekt in paniek is geraakt als gevolg van de grote actiebereidheid. “Toen de mensen in de zuurstoffabriek het werk neerlegden, dreigden ze ons met een kort geding. Wij zouden de veiligheid in gevaar brengen. Dat is echt onzin. Zij zijn verantwoordelijk voor het afregelen van de oven. Als ze dat niet doen dan is dat hun fout en gaat in de zuurstoffabriek de knop om.”

Dat alle produktiebedrijven gewoon door zouden draaien, zoals Hoogovens-directeur J. Heusdens midden op de ochtend verklaarde, kan volgens Schalkx niet waar zijn. “Wij hebben hier bijna duizend stakers. Het hele rail ligt eruit. Dat moet in het bedrijf gevolgen hebben. Waarom worden anders nu de ovens afgeregeld en uitgeschakeld?”

De irritaties tussen de bonden en de directie lopen verder hoog op. Niet alleen over de staking en de wijze waarop die wordt uitgevoerd wordt ruzie gemaakt, maar ook de plaatsing van de grote feesttent gisteren leverde gebakkelei op. Volgens voorzitter B. van der Weg van de Industriebond FNV kunnen de werkgevers het krijgen zoals ze het hebben willen: “Niet alleen hier bij Hoogovens maar in de hele metaal. We hebben het over het grootste arbeidsconflict sinds 1973.

Voor ons hoeft dat niet, wij willen een goede CAO'', aldus Van der Weg, die de directie van Hoogovens grove onverschilligheid ten opzichte van de werknemers verweet.

In de feesttent vanochtend was verder van het gekissebis weinig te merken. Stakende werknemers aten een broodje, dronken koffie en luisterden naar een optreden van De Gigantjes. Down the road we go, luidde het openingsnummer. “Heel toepasselijk”, zei de aankondiger nog.

    • Henk Kool