Irakezen zijn nog in Zakho, VS bezorgd

SILOPI- TEHERAN, 23 APRIL. In de Noordiraakse stad Zakho zijn nog steeds honderden geuniformeerde en gewapende Irakezen, ondanks een belofte van Bagdad hen terug te trekken, en in Amerikaanse legerkringen groeit de bezorgdheid over hun aanwezigheid vlakbij een vluchtelingenkamp in aanbouw.

Volgens de Amerikaanse kolonel der mariniers James Jones, die in het gebied is in verband met de internationale hulpinspanning voor de Koerdische vluchtelingen aan de Turkse grens, gaat het om “een klein probleem dat een groot probleem” kan worden. Hij zei ook dat de Irakezen, die in politie-uniform zijn gekleed, in feite verklede militairen zijn. Een hulp-specialist van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Fred Cuny, meende dat de zaak was bedoeld “om ons uit te testen”. Maar “we gaan niet toestaan dat deze jongens de mensen gaan intimideren”, zei hij. Om de internationale hulp aan de Koerden goed te laten verlopen heeft het Iraakse leger beloofd, aldus de Amerikanen, zich tot 30 kilometer ten zuiden van Zakho terug te trekken.

De Iraakse staatsmedia hebben de aanwezigheid van Amerikaanse en andere Westerse troepen in Noord-Irak veroordeeld.

Pag. 4:

Vluchtelingen wantrouwen kampen

Veel Koerden wantrouwen de plannen hen naar kampen binnen de Iraakse grenzen te verhuizen; ze vrezen dat ze daar uiteindelijk aan de genade van de Irakezen zullen worden overgelaten.

In Noord-Irak zijn inmiddels ook Franse, Britse en Nederlandse militairen. Italie zal ook troepen sturen, en verder kondigde Spanje vandaag aan 500 militairen - artsen, technici en parachutisten - te zenden om kampen te bouwen en de vluchtelingen te beschermen.

Noorwegen overweegt nog een dergelijk verzoek van de Amerikanen die, na een voorstel van de Britse premier Major en volgens president Ozal druk van Turkije, het initiatief tot deze operatie hebben genomen.

Hoewel de hulp aan de vluchtelingen in het Turkse grensgebied steeds beter verloopt sterven volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken nog altijd meer dan 500 vluchtelingen per dag, in meerderheid aan ziekten. Het ministerie schat het aantal vluchtelingen in het gebied nu op 850.000, die dagelijks minimaal 600 ton hulpgoederen nodig hebben, een hoeveelheid die later deze week zou worden bereikt. Tot dusverre was een getal van 700.000 genoemd, terwijl een Turkse functionaris het gisteren over 460.000 had.

In het Iraanse grensgebied met Irak verblijven nog eens 1,5 miljoen vluchtelingen. Teheran heeft via derden de VS inmiddels laten weten welk soort hulp het van die zijde zou verwelkomen. Een woordvoerder van het State Department, die die meedeelde, verschafte geen bijzonderheden over deze gevoelige kwestie.

Iran heeft tot dusverre veel minder hulp van buitenaf gekregen om de Koerden te helpen dan Turkije. De Britse minister voor overzeese ontwikkeling, Lynda Chalker, zei gisteren na een bezoek aan Iran in het Lagerhuis dat het nodig is de hulp via Iran te verdubbelen. Zij kondigde aan dat Londen in elk geval het wekelijkse aantal hulpvluchten naar Iran van 2 op 4 zal brengen. Tegelijk leverde ze scherpe kritiek op de Verenigde Naties, die te traag hadden gereageerd op de vluchtelingencrisis.

De Duitse regering is volgens een welingelichte bron van plan 2.000 militairen naar Iran te sturen om daar een vluchtelingenkamp op te zetten. De Duitse minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher had al aangekondigd dat Bonn zijn hulpinspanningen op Iran zou concentreren. (Reuter, AP, AFP)