Hogere straf bij hof voor drugssmokkel

AMSTERDAM, 23 APRIL. Twee verdachten die verantwoordelijk zijn voor de smokkel van ruim 2.600 kilo cocaine zijn gisteren door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot nog hogere straffen dan hen eerder door de rechtbank al was opgelegd.

In de zogeheten IJmuidense cocainezaak kreeg een 39-jarige Colombiaan de maximale gevangenisstraf van zestien jaar opgelegd. De rechtbank in Haarlem had hem eerder tot vijfien jaar veroordeeld. Het hof vond een zwaardere straf op zijn plaats gezien de leidinggevende rol die de man heeft gespeeld bij de invoer van de cocaine en zijn betrokkenheid bij het opzetten van bedrijven in zowel Colombia als Nederland die als dekmantel moesten dienen voor de smokkel. Een 37-jarige man uit Haarlem kreeg van het hof veertien jaar cel opgelegd. De rechtbank had hem eerder tot dertien jaar veroordeeld.